Vergeet die witte boterham met volvette kaas, een plakje tomaat en heel veel mayo. Een écht broodje gezond kan ook ongelooflijk lekker zijn. Onder het motto ‘eat clean, be happy’ maakten we het healthy broccolibrood van Steffi Vertriest. Wedden dat je dit veel vaker gaat maken?
Ingrediënten
- 1 broccoli (met steel)
- 100 g amandelmeel ( fijngemalen amandelen)
- 4 eieren
- peper en zout
- 1 tl Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum, marjolein…)
Voor het beleg
- 1 blikje zalm (120 g)
- 1/2 sjalot
- mespunt harissa (optioneel)
- peper en zout
- 1 el Griekse yoghurt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de broccoli in stukjes, gebruik ook de steel.
- Mix de broccoli fijn tot het eruitziet als rijst. Tip: doe niet alle broccoli ineens in de mixer!
- Doe de broccolirijst in een kom en voeg het amandelmeel, de eieren, de Provençaalse kruiden en peper en zout toe. Roer goed om.
- Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier en schep het beslag erin. Verdeel gelijkmatig en duw goed plat. Bak het broccolibrood 30 minuten in de oven.
- Maak het beleg: prak de zalm met een vork en voeg de Griekse yoghurt, de harissa en de gesnipperde ui toe. Meng goed en zet koel weg.
- Snij het broccolibrood in stukjes ter grootte van een boterham en beleg met de zalmsalade en eventueel nog wat sla en tomaat.
Auteur: Isa Neayeart
Lees ook:
- Gezonde havermout pannenkoekjes
- Recept: wraptaart met kip-pesto
- Aha! Dus daarom smaakt geroosterd brood zo anders dan een normale boterham!