Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Venkel snijden, schoonmaken en bereiden

Venkel snijden, schoonmaken en bereiden

Thuis & wonen
Venkel snijden, schoonmaken en bereiden

Venkel is goed voor de spijsvertering en ook schijn je er rustig van te worden. Maar bovenal is de anijsachtige smaak heel lekker. Venkel snijden, schoonmaken én venkel bereiden: zo maak je deze groente – die ook als kruid wordt gezien – klaar. Bon appetit!

Venkel schoonmaken

Was de venkel goed schoon onder koud stromend water. Verwijder eventuele bruine vlekjes met een dunschiller. Verwijder het lelijke blad en de stugge delen van de venkel, maar bewaar het groen voor eventuele garnering. De blaadjes – het zogenaamde venkelkruid – kun je fijngehakt gebruiken als smaakmaker in salades, sausjes of soepen. De stugge stelen kun je gebruiken in een bouillon of stoofgerecht.

Venkel snijden

Hoe moet je venkel snijden? Halveer de knolvenkel en leg de helften met het snijvlak op een snijplank. Snijd de helften met behulp van een scherp mes in flinterdunne plakjes of repen. Hoe dunner de gesneden venkel, hoe lekkerder. Nog makkelijker is het om een keukenmachine te gebruiken. De voet van de venkel hoef je niet weg te gooien, zoals bij witlof. Dit is namelijk even zacht als de rest van de venkel en smaakt niet bitter.

Venkel bereiden

Venkel bereiden kan op verschillende manieren. Stoven, stomen of roosteren, wat vindt jij het lekkerst?

  • Rauw
    Je kunt venkel op verschillende manieren bereiden, maar ook rauw eten. Rauw is de anijssmaak het sterkst.
  • Stoven
    Je kunt venkel stoven in water, witte wijn, bouillon, melk of room. Snijd ’m in dikke parten en leg die in een pan. Schenk vervolgens de melk of room erbij en breng aan de kook. Laat het 12 minuten op laag vuur stoven.
  • Stomen
    Door de venkel te stomen, behoud je de pure venkelsmaak. Leg ‘m in een stoommandje boven een pan en laat ongeveer 20 minuten gaar stomen.
  • Roosteren
    Wil je de venkel roosteren? Verdeel de stukjes in een ovenschaal of over een bakplaat. Schenk er een beetje olijfolie overheen en rooster de venkel ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC.
  • Grillen
    Tot slot kun je venkel ook grillen. Leg de stukken in een grillpan, beetje olijfolie en grill de venkel ongeveer 3 minuten per kant. Smakelijk eten!

Wat maak jij met venkel?

Op zoek naar lekker recept met venkel? Wat dacht je van venkel bereiden in deze heerlijke recepten:

Wij zijn benieuwd wat jij met venkel gaat maken. Laat het hieronder weten in de reacties. Eet smakelijk!

Lees ook: Prei snijden doe je zo!

Shoppen is altijd een goed idee