Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Van loner naar teamplayer: zó lukt het je

Van loner naar teamplayer: zó lukt het je

Van loner naar teamplayer: zó lukt het je

En ja hoor, daar is dé vraag weer tijdens een sollicitatiegesprek: ‘Ben je een teamplayer?’ Eh nee, niet echt. Hier de do’s en don’ts om er wel een te worden.

Lees ook: Deze dingen kun je beter niet doen op de werkvloer

Voorwaarde 1: jezelf zijn

Om een teamplayer te worden, moet je het gevoel hebben dat je erbij hoort – maar dan wel zonder een rol te hoeven spelen. Iedere werknemer vraagt zich op z’n eerste werkdag af: nemen mijn nieuwe collega’s me zoals ik ben? Of: kan ik hier mezelf zijn? Om daar achter te komen, moet je min of meer weten wie je bent, waar je goed in bent, wat je graag doet en hoe je dat kunt laten zien. Zolang jij jezelf niet bent, reageert de groep ook anders op je. Leer jezelf dus kennen en doe wat bij je past.

Voorwaarde 2: wees flexibel

Flexibel zijn betekent niet dat je jezelf niet meer bent, maar dat je je aanpast aan wat op dat moment nodig is. Je laat dus de eigenschappen van jezelf zien die nodig zijn in die specifieke situatie.Het helpt om je af te vragen: met welke talenten kan ik in dit geval echt een verschil maken? Dat betekent dat je bij een bepaalde klus of sommige collega’s de ideale teamspeler kunt zijn, en in andere situaties of een ander team veel minder.

Voorwaarde 3: los conflicten op

Misschien is de belangrijkste eigenschap van teamspelers wel dat ze conflicten kunnen hanteren. Vaak gaan we die het liefst uit de weg, maar een goed team zoekt juist naar een oplossing. 
Om zo structureel iets te veranderen en uiteindelijk nog beter samen te werken. Zodra je merkt dat er in een team de openheid is om gevoelige onderwerpen aan te snijden, weet je dat het goed zit.

Lees het hele artikel in Flair editie 27. Nu in de winkel.

Beeld: iStock