Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Van bananenschil naar plantenvoeding: zo doe je dat

Van bananenschil naar plantenvoeding: zo doe je dat

Van bananenschil naar plantenvoeding: zo doe je dat

Dikke kans dat als jij een banaan hebt gegeten, je de bananenschil weggooit. Maar wist je dat ook het restant van deze snack heel goed gebruikt kan worden? De schil zit namelijk vol met kalium en fosfor en daarom is ‘ie perfect als plantenvoeding.

Treurwilgen verzamelen

Soms hangen de bloemetjes en planten erbij als een soort treurige wilg. Dan is een extra voedingsstofboost geen overbodige luxe. Allerlei fancy producten bij het tuincentrum aanschaffen? Nergens voor nodig. Een bananenschil lijkt namelijk perfecte plantenvoeding te zijn.

Bananenschil als plantenvoeding: zo doe je dat

Gooi je de schil van je gele snack zo op de potgrond van je plantenpot? Dan zal er niet zo veel gebeuren. Het vergt namelijk wel even wat werk. Men neme een pot gevuld met water en een aantal bananenschillen. Doe de schillen er voor zo’n twee dagen in en laat het trekken. Vervolgens haal je de schillen eruit en doe je vers water bij het (inmiddels soort van bouillon) bananenwater – 1 deel bananenwater, 5 delen gewoon water. Dit is de plantenvoeding.

Vervolgens kun je de planten een keer in de vier weken water geven met het zelfgebrouwde plantenvoedingmengsel. Door het kalium en fosfor, krijgt je thuisflora een boost.

Lees ook: 
Dit is de reden dat je de kamerplanten ijsblokjes zou moeten geven

Bananenschil in de tuin

Kunnen jouw plantjes in de tuin wel wat extra liefde gebruiken? Dan is het minder werk. Gewoon hups: de schillen onder de planten en dan composteren en voeden ze op een natuurlijke manier de bodem, waardoor je plantjes het beter doen. Maar niet alleen voor het groeien is zo’n bananenschil meer dan geschikt.

  • Tegen bladluis
    De bladluis is geen fan van bananen. Heb je last van de insecten? Stop dan stukjes bananenschil twee centimeter onder de grond en je zult zien dat de luizen wegblijven.
  • Insectenval
    Maar niet alleen tegen bladluizen is de bananenschil zeer geschikt. Je kunt er ook een ware insectenvanger van maken. Hoe? Leg een bananenschil in een bak met appelciferazijn. Maak gaatjes in het deksel van de bak, zodat de beestjes er doorheen kunnen. Ze klimmen erin, maar kunnen er niet meer uit.
  • Glansmiddel
    Doffe plant? De binnenkant van de banenschil is een ware glimmachine. Wrijf over de bladeren van je matte plant en je zult zien dat ‘ie weer schijnt als een zonnestraaltje.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: radio2, forhappyhome | Beeld: Getty Images