Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zó kun je het beste het V- en C-woord vermijden tijdens het kerstdiner

Zó kun je het beste het V- en C-woord vermijden tijdens het kerstdiner

Zó kun je het beste het V- en C-woord vermijden tijdens het kerstdiner

Vanavond is het alweer kerstavond. Voor veel mensen betekent dat lichtjes, gezelligheid en lekker eten. En dan kun je soms maar beter geen gevoelige onderwerpen bespreken. Maar hoe vermijd je het V- en C-woord eigenlijk (je weet wel, de woorden vaccinatie en corona)? En als het toch ter sprake komt? Hoe zorg je er dan voor dat de sfeer gezellig blijft?

Relatietherapeut en mediator Bernadette Keijzer vindt dat het een verstandige keuze is als je vooraf met je gasten bespreekt dat het tijdens het kerstdiner niet over corona gaat. “Dan is het vooraf duidelijk voor iedereen.”

Gebruik een codewoord

Mocht het toch ter sprake komen als jullie gezellig aan het tafelen zijn. Probeer dan een codewoord te gebruiken. ”Bijvoorbeeld ‘Stop in the name of love‘ van het liedje. Als iemand dat roept is dat grappig en neemt het ook gelijk de spanning weg.” Maar je moet het onderwerp ook niet geforceerd gaan vermijden, verteld Keijzer. “Dat komt de sfeer niet ten goede. Je voelt het als iemand op eieren loopt en de hele tijd op zijn tong bijt. Corona is een dagelijks terugkerend onderwerp. Ik denk niet dat je het moet willen vermijden, maar dat je er op een volwassen manier over moet kunnen praten.”

Voorkom discussies

Als iemand iets zegt waar je het niet mee eens bent, dan hebben we vaak de neiging om daar tegenin te gaan, zegt Keijzer. Maar wat je volgens haar beter kunt doen is jezelf uitspreken. “Een voorbeeld: ‘Ik hoor je zeggen dat jij corona als een griepje ziet, terwijl ik alleen maar dood en verderf om mij heen zie. En ik merk dat dat me raakt. Ik heb de behoefte om hier met je over te praten en te horen hoe jij dat dan ziet. Is het mogelijk om dat te doen zonder dat we in een felle discussie belanden of wil je spelregels opstellen om dit te voorkomen? Wat vind jij prettig?”.

Op deze manier hou je de boodschap namelijk bij jezelf. “Vanuit ‘ik’ spreken is heel krachtig. Als je in verwijten schiet – ‘jíj zegt dat corona een griepje is, hoe kom je daarbij?!’ – voelt een ander zich aangevallen en schiet hij of zij in de verdediging. Als je het gesprek aan kunt gaan vanuit jezelf, blijf je weg bij de verwijten en gaat het over jouw emotie, waardoor een ander zich niet aangevallen kán voelen.”

Ongemakkelijke situatie

En wat je vooral niet moet vergeten: schiet niet meteen in de overtuigingsmodus. “Laat los, laat gaan wat je niet kunt veranderen. Laat mensen in hun waarde.” Dat vind ook Wicher Schols hoofddocent aan The School of Life. Hij geeft lessen in het hebben van een goed gesprek en schreef dan ook de ‘Gouden gespreksgids, voor elke ongemakkelijke situatie’. “Als je gaat duwen, gaat de ander alleen maar harder in de rem. Dan gaan mensen terugduwen. Dat leidt eigenlijk altijd tot vervelende gesprekken.”

Lees ook
Deze 3 sterrenbeelden gaan sowieso voor drama zorgen tijdens het kerstdiner

Geintje met een seintje

Maar wat kun je dan wel doen? Zeggen dat je dingen niet begrijpt en nieuwsgierig bent. “Dat kan een gesprek een stuk verder brengen. Dan moet het wel bij nieuwsgierigheid blijven en moet je niet in je oordeel schieten, want dan ben je gauw klaar.” En dan heb je ook altijd nog het geintje met het seintje als je simpelweg gewoon geen zin hebt om over corona te praten. “Als de relatie goed is, kun je er een goede grap over maken. ‘Nou, ik hoop dat we het dit weekend niet over corona hoeven te hebben.'”

Gespannen sfeer

Is de relatie niet zo goed dat je er een grap over kunt maken? Dan kun je maar beter gewoon duidelijk zeggen wat je voelt, zegt Schols. “‘Sorry, ik heb nu geen zin om het hierover te hebben. Vind je het goed om over iets anders te praten, want ik vind het leuk om met je te kletsen, maar niet hierover.’ Zo draai je hem weer positief.” En als je het onderwerp liever wil vermijden, kondig dit dan aan. Hij neemt als voorbeeld zijn eigen verjaardag. “Laatst werd ik 40 en was ik met familie op pad. Ik zei: jongens, ik wil het dit weekend niet over corona hebben. We spraken de hele dag weer eens over dingen waar we vroeger over spraken en het ging niet over corona. Dat was heerlijk.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: GettyImages