Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Goor: wat is urinesteen en hoe krijg je het uit jouw toilet?

Goor: wat is urinesteen en hoe krijg je het uit jouw toilet?

Goor: wat is urinesteen en hoe krijg je het uit jouw toilet?

Soms maakt het niet uit hoevaak je je toilet schoonmaakt. En of je nou alles met ontkalker reinigt of niet, die bruinige laag in je toiletpot blijft gewoon stug zitten. Heb je hier ook last van? Dan heb je waarschijnlijk last van urinesteen in je toilet. Niet echt bepaald fris, maar gelukkig is er wel iets wat je er tegen kunt doen. 

Wat is urinesteen?

Urinesteen is eigenlijk gewoon een soort kalkaanslag. Alleen zit er wel een verschil tussen die twee. Kalk is namelijk één mineraal, maar urinesteen bevat meerdere soorten minerale zouten. Maar ze hebben ze ook een hele vervelende overeenkomst: ze zorgen allebei voor zichtbare aanslag in je toilet.

Mineralen

Mineralen zitten in ons lichaam en worden via onze urine weer afgevoerd. In je urine zitten verschillende afvalstoffen, waaronder fosfor, calcium, natrium, magnesium en kalium. Op lange termijn gaat dit er voor zorgen dat de binnenkant van je toiletpot een bruine of gelige kleur krijgt. Of je dat nou leuk vindt of niet.

Cola

We snappen dat je er enorm tegenop ziet om hier iets aan te gaan doen. Het is namelijk bijna niet te doen. Maar toch zijn er bepaalde middelen waarmee je van die urinesteen af kunt komen. En je verwacht het misschien niet, maar Cola is er een van. Al zal de frisdrank niet alle urinesteen uit je toiletpot verwijderen, je komt in ieder geval al een heel eind.

Schoonmaakazijn

Een andere hele goede oplossing voor het verwijderen van urinesteen is schoonmaakazijn. Het moet alleen wel wat langer intrekken voordat de urinesteen verwijderd kan worden. Je kunt het toilet dus een tijdje niet gebruiken. Tip: Giet het schoonmaakazijn ’s nachts in je toilet. Dan kun je de volgende de aanslag op een gemakkelijke manier verwijderen.

Lees ook
Waarom je vanaf nú scheerschuim in je toilet gooit

Urinesteen verwijderen

Heb je geen geduld om een hele nacht te wachten? Dan is er voor dit probleem ook een speciale urinesteenverwijderaar. Deze kun je gewoon in de supermarkt kopen. Hij is niet zo vriendelijk voor je portemonnee als de andere genoemde oplossingen, maar binnen no-time ben je van die vervelende urinesteen af.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages