Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Nu poetsen, straks meteen chillen: zó verwijder je (schimmel)vlekken uit je tuinkussens

Nu poetsen, straks meteen chillen: zó verwijder je (schimmel)vlekken uit je tuinkussens

Nu poetsen, straks meteen chillen: zó verwijder je (schimmel)vlekken uit je tuinkussens

Als dit rare weer voorbij is (come on, sneeuw, hagel en vrieskou in april?) en de lente eindelijk écht gaat beginnen, willen we het liefst meteen in een schoon, opgeruimd tuintje op een ligbed ploffen. Maar voor het eerst na de winter de tuinkussens weer uit de schuur halen, kán schrikken zijn. Soms zitten er ineens schimmel- of andere vochtvlekken in. Is het dan tijd voor nieuwe, of zijn dergelijke vlekken nog schoon te krijgen?

Nu boenen, straks genieten

Zeker wel, veel vlekken zijn prima uit je kussens te krijgen. En wie moet poetsen kan daar maar beter (ja, juíst met dit weer) mee beginnen. Zodra de zon weer schijnt en de temperatuur stijgt kun je dan tenminste meteen gaan genieten. Dus, handen uit de mouwen dan maar…

Ritsrats

Als je kussens met ritsen hebt, kun je heel makkelijk de slopen van de tuinkussens afhalen. Doe dan water in een emmer (niet te heet water gebruiken) en giet er een beetje inweekmiddel (bijvoorbeeld Biotex) bij. Laat dit een nacht zo staan. Na die nacht doe je de slopen in de wasmachine op veertig graden. Je zult zien dat de meeste of zelfs alle vlekken nu verdwenen zijn. Let op dat je de slopen niet in de droger doet. Het zou toch zonde zijn als je kussens er zometeen niet meer inpassen?

Vaste hoezen

Maar wat als je nou kussens zonder rits hebt, zoals vaak het geval is bij grote palletkussens en stoelkussentjes? Weggooien is natuurlijk zonde, maar gelukkig kun je ook hierop de vlekken te lijf gaan. Gebruik wederom inweekmiddel en doe dit in een emmer water. In dit geval moet je er echter een papje van maken en het inweekmiddel niet verdunnen. Dat papje smeer je op de vlekken, die je daarna afdekt met een vochtige doek. Laat het inweekmiddel goed de kans krijgen om in te werken. Als je ziet dat de vlek verdwijnt, neem dan de vlek af met een vochtige doek – gebruik hiervoor schoon water. Laat daarna je tuinkussens goed drogen.

Lees ook
Toe aan een nieuwe tuinset? Waarom je beter niet te lang kunt wachten met je aankoop

Briljante tip

Nu je tuinkussens schoon zijn, wil je dat natuurlijk ook het liefst zo houden. Dus knoop voor komend najaar de volgende tip vast in je oren: berg je kussens op in een plastic zak met antivochtkorrels. Op deze manier maakt schimmel geen kans meer.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ad | beeld: Getty Images