Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Tips voor roestvrij bestek

Tips voor roestvrij bestek

Thuis & wonen
Tips voor roestvrij bestek

Je bestek mooi houden is een kunst op zich. Op de lange termijn kan er aanslag op je messen en vorken komen en kunnen ze gaan roesten. Gelukkig is het niet zo moeilijk om roest te voorkomen en te verwijderen. Flair vertelt je hoe.

Zo voorkom je het

Het is natuurlijk belangrijk je bestek goed te onderhouden. Daarom kun je na gebruik je messen, lepels en vorken het best direct afspoelen met heet water, hiermee voorkom je inwerken van zout- en zuurhoudende stoffen. Daarnaast is het ook goed om je messen regelmatig te slijpen, zo ga je aantasting tegen.

Het afwassen

Op zich is afwassen met de hand een heel milde vorm van reinigen, hierdoor zal je bestek niet snel beschadigen. Mits je het met een afwasborstel en mild afwasmiddel doet. Schuursponsjes, schuurmiddel en staalwol kunnen je bestek wel schade toebrengen.

Afwassen met een vaatwasser is een vrij agressieve vorm van reinigen. Dus als je een vaatwasser hebt, is het handig om met de volgende dingen rekening te houden:

 • Stop hetzelfde soort bestek bij elkaar in het bestekbakje van de vaatwasser, messen zijn namelijk vaak net wat harder en kunnen hierdoor de vorken en lepels beschadigen.
 • Richt de heften van het bestek altijd naar beneden, zodat ze beter schoon worden en het spoelwater makkelijker wegloopt.
 • Houten bestek kun je beter niet in de vaatwasser doen.
 • Aardappelschilmesjes, steakmessen en broodzagen met een kunststof of houten greep kun je beter niet tegelijkertijd met het ‘gewone’ bestek in de vaatwasser doen. Ook niet in een aparte bestekkorf, aangezien er dan toch vliegroest kan optreden.
 • Verzilverd bestek mag, om vlekjes op het zilver te voorkomen, niet in aanraking komen met roestvrijstaal en aluminium.
 • Haal direct na het beëindigen van het wasprogramma het bestek uit de machine en wrijf het droog. Laat nat bestek niet uren in een dichte machine zitten.
 • Je kunt een stukje aluminiumfolie mee ‘wassen’ in de vaatwasser, dit voorkomt roest. Maak er een prop van en stop die in het bestekmandje bij je bestek.

Toch roest? Zo verwijder je die:

 • Schuur met staalwol en leg het bestekstuk daarna een tijdje in een bak met een mix van water en azijn. Maak het daarna schoon met een afwasborstel.
 • Je kunt het bestek ook in een bak met heet water leggen, met wat soda en een prop aluminiumfolie. Na het inweken kun je het bestekstuk makkelijk schoonmaken met een afwasborstel.
 • Andere optie: steek het bestek in een rauwe ui. De sappen van de ui zorgen ervoor dat de roest verdwijnt. Dit kun je ook doen met een aardappel. Laat ongeveer een dagje staan, verwijder daarna de ui en schraap de roest eraf.
 • Of snijd een aardappel doormidden, smeer de binnenkant in met zuiveringszout en bewerk het geroeste oppervlak van het bestek met de aardappel. Daarna veeg je het bestek af met staalwol of een tandenborstel.
 • Werkt ook goed: meng water met zuiveringszout tot een pasta, net wat dikker dan tandpasta. Breng de pasta aan op de roest, en gebruik staalwol of een tandenborstel om goed tot de roest door te dringen. Veeg het bestek daarna schoon.

 

Lees ook:

Shoppen is altijd een goed idee