Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 5 tips om je kerstboom mooi te houden

5 tips om je kerstboom mooi te houden

5 tips om je kerstboom mooi te houden

In december is de kerstboom dé eyecatcher in de woonkamer. Maar hoe zorg je ervoor dat de boom zo lang mogelijk mooi blijft en nog belangrijker: hoe voorkom je het uitvallen van naalden? Flair geeft handige tips!

Kies de juiste boom

Er zijn veel verschillende kerstbomen verkrijgbaar. Van de Fijnspar en de Nordmann tot de Servische en Blauwe spar. De Fijnspar is een van de meest verkochte kerstbomen in ons land, maar heeft wel sneller last van naalduitval. Daarom kun je beter kiezen voor de Nordmann die minder naalden verliest. Verse bomen behouden ook langer hun naalden. De versheid kun je checken door de kerstboom heen en weer te schudden. Verliest de boom meteen veel naalden, dan heb je geen verse te pakken. Een andere truc is met je vingers langs de naalden te gaan in tegengestelde richting.

Met of zonder kluit?

Naast het type kerstboom kun je ook nog kiezen voor een kerstboom met kluit of een kerstboom met een stammetje. Een volle en vochtige kluit is het beste, het liefst moet die nog in een pot zitten, zodat de wortels niet beschadigd zijn. Een kerstboom zonder kluit kan ook, maar kun je moeilijker water geven. Zorg dat je deze boom in een kerstboomhouder plaatst en de bak vult met water, zodat de boom nog wat vocht op kan nemen.

Acclimatiseren

Als je een kerstboom hebt gekocht, is het verstandig om ‘m niet meteen in de warmte te zetten. Laat de boom wennen aan een warmere temperatuur door ‘m een nachtje in de garage te plaatsen. De volgende dag kun je de boom neerzetten in de woonkamer en optuigen.

Juiste plek

Plaats de kerstboom nooit te dicht bij een warmtebron, zoals de centrale verwarming, de kachel of lampen. Warmte versnelt namelijk de uitdroging van de boom en zorgt ervoor dat naalden sneller uitvallen. Zet de boom ook niet op de tocht of in het directe zonlicht. Beter is een lichte plek waar nog meer planten staan voor een hoge luchtvochtigheid zodat de boom niet snel uitdroogt.

Water geven

Kerstbomen hebben net als planten regelmatig water nodig. Als je een kerstboom met een kluit hebt, is het belangrijk om de kluit vochtig te houden. Heb je een kerstboom op een stam, ook dan is er water nodig. Giet enkele liters water in de bak waar je de boom in plaatst. De dagen daarop is het noodzakelijk om de boom, afhankelijk van de grootte, een halve tot 1 liter water per dag te geven.

Fijne feestdagen!

Lees ook:

Recept: feestelijke kerstboombrownies

Kapsel inspiratie: 6x prachtig opgestoken haar

Kapsel inspiratie: 6x prachtig opgestoken haar