Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hoe waait de wind? Met deze tips kun je zelf het weer voorspellen

Hoe waait de wind? Met deze tips kun je zelf het weer voorspellen

Hoe waait de wind? Met deze tips kun je zelf het weer voorspellen

We herkennen het allemaal: je kijkt op de buienradar app, ziet dat het droog blijft, zet een paar stappen buiten en het begint te regenen. De weersvoorspellingen kloppen (meestal) nooit, maar we hebben een paar tips om je beter voor te kunnen bereiden op dit soort situaties. 

Hoe waait de wind?

Het is belangrijk om te weten waar de wind vandaan komt. Wanneer de wind vanuit het westen of zuidwesten aan komt waaien, is het wind van de zee en deze neemt waterdamp met zich mee. De kans is dus groot dat er een spatje regen gaat vallen, maar als de wind vanuit het zuiden of zuidoosten komt dan kan het een graadje warmer worden. Deze wind komt vanuit het Middellandse Zeegebied en neemt warme lucht mee.

Madeliefjes zijn weervoorspellers

Deze tip hebben we ook nog nooit eerder gehoord, maar madeliefjes kunnen het weer voorspellen! Als de bloemen open staan wordt het mooi weer, maar gaan ze dicht? Dan wordt het slecht weer, omdat de luchtdruk gaat dalen de bloemen vocht in het buitenste bloemblaadjes pompen, hierdoor gaan ze dicht.

Vogels in de lucht

Nog een goeie weervoorspeller is de zwaluw. Insecten vliegen hoger als de lucht droog is en het windstil is, daardoor gaan de zwaluwen ook hoger vliegen om te kunnen eten. Bij slechter weer is het juist andersom en vliegen ze lager, dus als je zwaluwen goed kunt zien dan weet je dat het foute boel is. Je kunt hierbij een handig ezelsbruggetje gebruiken: ‘Vliegen de zwaluwen hoog, dan is het weer schoon en droog. Vliegen ze laag, regen voor vandaag.’

Lees ook:
Weer weinig knuffelen: met deze tips kun je jouw huidhonger verminderen

Kijken doe je met je ogen

Maar de allerbelangrijkste weervoorspeller ben jijzelf! Je kunt zelf naar de lucht kijken en aanvoelen of het goed of slecht is. Je hebt het vast wel eens eerder gezien, want het komt vaak voor dat de lucht rood is ‘s avonds of ‘s ochtends. Een rode lucht in de avond is goed, want dan wordt het de volgende dag mooi weer. Een rode lucht in de ochtend betekent dat het een natte dag gaat worden. Het is niet 100% betrouwbaar, maar je kunt er een groot deel mee voorspellen. Hierbij hoort ook een ezelsbruggetje: ‘Avondrood, mooi weer aan boord. Morgenrood, regen in de sloot.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin | beeld: GettyImages