Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > WAT?! ‘The Fault in Our Stars’ zou normaal heel anders geeïndigd zijn

WAT?! ‘The Fault in Our Stars’ zou normaal heel anders geeïndigd zijn

WAT?! ‘The Fault in Our Stars’ zou normaal heel anders geeïndigd zijn

Jack en Rose in Titanic. Noah en Allie in The Notebook. Romeo en Julia. Als het gaat om fictieve romances en epische liefdesverhalen, zijn het meestal die met een tragisch einde die de grootste impact hebben. The Fault in Our Stars is daarop geen uitzondering. Hoewel, auteur John Green had eigenlijk een heel ander einde in gedachten…

Ja hoor, wij weten al wat jullie denken: zou Augustus het dan wel overleven?

Natuurlijk niet. Het originele einde was even tragisch als het huidige einde en zelfs totaal krankzinnig!

In het tweede ontwerp van The Fault in Our Stars eindigde de roman kort nadat Van Houten een van de personages met stropdassen op een treinspoor heeft vastgebonden. Dit verwijst naar het trolley problem, een idee uit de filosofie, dat schrijver John Green interessant vond. Het gaat hierbij om een klassiek gedachte-experiment waarbij men de onderstaande vraag stelt:

Wat zou je doen als je een trein ziet rijden in de richting van vijf mensen die vastgebonden liggen op het spoor?

Keuze A: Niets doen, waardoor de vijf mensen sterven.

Keuze B: Aan een hefboom trekken die de trein naar een ander spoor stuurt waar slechts 1 persoon ligt vastgebonden. In dat geval zal er slechts 1 persoon sterven, maar jij bent wel de moordenaar.

WAT?! Kun jij je voorstellen dat het boek (en de film) zo zouden eindigen? Nee, en ook de redacteur van Green niet. ‘Ze vroeg of dit een grap was,’ zei de auteur enkele dagen geleden in een Nerdist podcast. ‘Ik zei dat ik het echt een interessant onderwerp vond, maar zij verzekerde me dat het niet paste in het verhaal.’

En dat was blijkbaar niet de enige afwijzing die de auteur kreeg. In zijn allereerste versie van het boek zouden ook Hazel en Van Houten sterven, na een gevecht met een drugsbaron om het leven van Augustus te eren. Ook dit einde vond de redacteur niet geschikt. Uiteindelijk bedacht John Green dan maar een hartbrekend einde waarin Augustus zijn grote liefde Hazel een afscheidsbrief heeft geschreven nadat hij zelf de strijd tegen kanker verloren heeft. En hoewel wij elke keer tranen met tuiten huilen, zijn wij toch wel blij dat dit idee gewonnen heeft.

Lees ook: