Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dít is het beste wat je kunt doen als je telefoon in het water is gevallen (spoiler, je hebt geen rijst nodig)

Dít is het beste wat je kunt doen als je telefoon in het water is gevallen (spoiler, je hebt geen rijst nodig)

Dít is het beste wat je kunt doen als je telefoon in het water is gevallen (spoiler, je hebt geen rijst nodig)

Wie kent dit trucje nou niet? Zo snel mogelijk je telefoon in een bakje rijst leggen, in de hoop dat de rijst het water opneemt. Maar wist je dat dit trucje eigenlijk niet werkt? We leggen je hieronder uit wat je wél kan doen als je telefoon in het water is gevallen.

Telefoon in het water

Voor de meesten van ons is het vanzelfsprekend om je telefoon in een bak rijst te doen, zodra hij in het water is gevallen. Maar eigenlijk kan je het beste het onderstaande stappenplan volgen. Zo is de kans namelijk een stuk groter dat je telefoon het weer gaat doen én je geen rijstkorrels in je telefoon krijgt! ?

Waarom je geen rijst moet gebruiken

Rijst zorgt er niet voor dat je telefoon het weer doet. Gek hè? Ja, dit fabeltje is de wereld in geholpen doordat sommige mensen rijst in hun zoutvaatje deden, om zo samengeklonterd zout weer strooibaar te krijgen. Want als je een rijstkorrel in zout legt, gaat het opzwellen en wordt het zout weer strooibaar. Maar rijst neemt alleen vocht op uit de lucht en niet uit een toestel. Vandaar dat het niet helpt om je telefoon in een bakje rijst te leggen.

Lees ook
Een telefoongesprek beëindigen maar wél beleefd blijven? Zo doe je dat

Stappenplan

  1. Doe je telefoon meteen uit en blijf verder af van de knopjes op je telefoon.
  2. Droog je telefoon af met een papieren doekje, zoals een keukenrol of een tissue.
  3. Schud je telefoon zachtjes van links naar rechts, zodat het water eruit kan lopen. Let op! Schud niet te hard, want dan kan het water alleen maar verder verspreiden.
  4. Haal je simkaart uit je telefoon.
  5. Gebruik een handstofzuiger om je telefoon droog te blazen. Let op dat je geen föhn gebruikt, want de hitte kan het scherm én rubber beschadigen.
  6. Zet je telefoon voor een ventilator, zodat de uitgangen van je telefoon goed kunnen drogen.
  7. Leg je telefoon vervolgens in een afsluitbaar bakje vol met silicagel. Als je dit niet thuis hebt kan je ook iets anders gebruiken dat vocht absorbeert.
  8. Laad je telefoon niet op voor je weet dat hij droog is. Wacht nog minimaal vijf uur als je denkt dat je toestel is opgedroogd, adviseert Apple.
  9. Heb je de bovenstaande stappen gevolgd en lukt het nog steeds niet? Laat het dan over aan een deskundige.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty