Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Striptekenaar Jan Kruis overleden

Striptekenaar Jan Kruis overleden

Striptekenaar Jan Kruis overleden

Striptekenaar Jan Kruis is vandaag overleden. Dat heeft zijn familie vanochtend laten weten aan persbureau ANP. Kruis werd 83 jaar.

De maker van de strip Jan, Jans en de Kinderen was al lange tijd ziek. De laatste jaren werd de strip, die wekelijks in Libelle verschijnt, getekend door een groep tekenaars die onder de naam Studio Jan Kruis in zijn naam werkten.

Familie Tromp

Jan, Jans en de kinderen gaat volgens Libelle over een ‘oer-Hollands gezin’ en hun dagelijkse beslommeringen. De verhaallijnen bevatten niet alleen autobiografische elementen, maar vatten ook de tijdsgeest goed samen. Zo krijgt Jans, in eerste instantie huisvrouw, in latere edities van de strip een baan en is er een glansrol weggelegd voor het nichtje van Jans, Hanna, die voor het eerst haar opwachting maakte in de jaren 80.

jan jans en de kinderen:

Afbeelding via Pinterest – copyright: Jan Kruis, Studio Jan Kruis

Hanna is een BOM – Bewust Ongehuwde Moeder – ook wel bommoeder genoemd. Die term is de laatste jaren wat uit zwang geraakt, maar in de jaren 80 was er veel discussie over deze zogenaamde bommoeders, vrouwenrechten en emancipatie. Jan Kruis voerde Hanna met enige regelmaat op, maar liet ook de afkeer van opa Tromp – die een vrouw met een kind zonder man maar raar vond – niet ongemoeid.

Jeweetwel-kater

Ook de huisdieren van de familie Tromp zijn zeer belangrijk in het oeuvre van Kruis. Lotje de teckel, Loedertje die Siamese kat en natuurlijk de rooie jeweetwel-kater – de gecastreerde kat van het gezin.

Daarnaast liet Kruis jongste dochter Catootje samen met haar vriend Jeroentje de feestdag Sint Pannekoek in het leven roepen: een zogenaamd oude traditie waarbij mensen een pannekoek op hun hoofd leggen – en daarnaast ook pannekoeken eten, uiteraard. De ‘feestdag’ werd de laatste jaren steeds populairder en heeft tegenwoordig zelfs een eigen Instagrampagina. 

Wij wensen U een Vrolijke en Gezegende Sint Pannekoek! #sintpannekoek

A photo posted by Sint-Pannekoek (@sintpannekoek) on

Lees ook:

Bron: ANP, NOS, Libelle, Janjans.nl.nu