Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Nóg langer in spanning: examenuitslag laat op zich wachten door storing

Nóg langer in spanning: examenuitslag laat op zich wachten door storing

Nóg langer in spanning: examenuitslag laat op zich wachten door storing

Door een technische storing bij administratiesysteem Somtoday moeten duizenden leerlingen vandaag langer wachten op de uitslag van hun eindexamen. Over slechte timing gesproken…

‘Hoeveel langer wachten is onduidelijk’

Een woordvoerster van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bevestigt de storing na berichtgeving door het AD. De storing is inmiddels wel opgelost, maar hoe groot de vertraging is, is nog niet bekend. “Scholen worden nu alsnog gebeld. We hopen dat de extra wachttijd voor de meeste leerlingen beperkt blijft”, aldus een woordvoerster van CvTE.

Grote speler

Somtoday is een leerlingvolgsysteem dat de definitieve cijfers van de eindexamens automatisch invoert. 190 scholen in Nederland werken met dit systeem. Somtoday is met Magister voor scholen het grootste administratiesysteem van Nederland. De woordvoerder van Somtoday: “Magister bedient 65 procent, wij 35 procent.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Die leugen op mijn cv geeft me slapeloze nachten’

De mist in met de n-term

Waar het misging bij het bedrijf? Bij de zogenoemde n-term, de correctie die landelijk per vak wordt doorgevoerd in het eindcijfer naar gelang de moeilijkheidsgraad van het eindexamen. Deze is standaard ingesteld op ‘1’, maar omdat deze in werkelijkheid per vak varieert, moet alles door de scholen aangepast worden en zijn scholen nu langer aan het rekenen.

Op Twitter lopen de irritaties bij zenuwachtige scholieren én ouders hoog op:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock