Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Steven schiet te hulp: ‘Vanaf welke leeftijd kan ik mijn dochters voorlichten over loverboys?’

Steven schiet te hulp: ‘Vanaf welke leeftijd kan ik mijn dochters voorlichten over loverboys?’

Steven schiet te hulp: ‘Vanaf welke leeftijd kan ik mijn dochters voorlichten over loverboys?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Blote buurvrouw

Inge: “Ik heb drie kleine kinderen en woon in een leuke buurt. Alleen ligt mijn buurvrouw al ongeveer vanaf de eerste zonnestraal topless in de tuin. ‘Ik vind die strepen zo lelijk,’ zegt ze dan. Maar ik vind het ‘lelijk’ dat mijn kinderen – we hebben een wat lage tuinafscheiding – niet meer weten waar ze moeten kijken als ze haar weer ‘bloot’ zien rondlopen. Kan en mag ik haar erop aanspreken? Het is immers haar eigen tuin…”

Steven: “Of je haar daar juridisch op kunt aanspreken, weet ik niet. Maar de vraag is of dat moet. Welke schade denk jij dat je kinderen hierdoor oplopen? Als het kijken naar blote vrouwen bij kleine kinderen schade berokkent, hebben ze het zwaar. Ik denk vooral dat ze op jouw gespannen reactie letten en die kopiëren, ofwel dat jij spanning bij je kinderen ziet die er helemaal niet is.  Wellicht projecteer je je eigen moeite met de blote borsten van je buurvrouw dus op je kinderen. Je merkt het al, ik zie het probleem niet zo. Leer je kinderen dat we allemaal anders zijn, sommige mensen zonnen graag topless en anderen niet. De buurvrouw hoort bij de eerste groep en jij bij de tweede. Haar keuze doet niemand kwaad.”

2. Loverboys

Saar: “We hebben van jongs af aan open met onze dochters over seks gepraat, waardoor alles bespreekbaar is. Maar nu worstel ik er toch mee hoe ik het hoofdstuk ‘loverboys’ moet aanpakken. Ik wil ze voorlichten en waarschuwen, maar niet bang of heel argwanend maken. Vanaf welke leeftijd kan ik hierover beginnen?”

Steven: “Loverboys zijn niet geïnteresseerd in meisjes die seksueel nog niet ontwikkeld zijn, dus dat is de leeftijdsgrens. Vertel ze over loverboys, maar liefst vanuit een groter perspectief. En dat is dat je in het leven altijd je eigen grenzen moet bewaken. Dat geldt ook voor seks. En als je een vriendje hebt dat verder wil gaan dan jij, heb je allereerst naar je eigen grenzen te luisteren. Loverboys zijn niet de enigen over wie we ons druk moeten maken. De kans dat jullie dochters een keer met een al te hitsige leeftijdsgenoot te maken hebben, is vele malen groter dan dat ze weerstand aan een loverboy moeten bieden. Trek het dus breder, dan vallen de loverboys daar vanzelf onder.”

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik heb 3 tips voor je: niet mee bemoeien, niet mee bemoeien en niet mee bemoeien’

3. Overbezorgd

Marie-Cecile: “Ik heb anderhalf jaar geleden borstkanker gehad en ben daar uitgebreid voor behandeld. Dat was geen gemakkelijke tijd, natuurlijk. Niet voor mij, maar ook niet voor mijn vriend. Hij heeft zich enorme zorgen gemaakt en dat suddert nog na. Ik ben inmiddels helemaal oké, maar op elk pijntje of iets geks reageert hij overbezorgd. Da’s lief, maar ook irritant. Hoe krijg ik hem gerustgesteld?”

Steven: “Ik denk niet dat je hem kunt geruststellen, dit is iets wat moet slijten. Jij hebt de ziekte gehad, je bent er doorheen gekomen en hebt alles op je eigen manier doorleefd. Maar je vriend heeft zich in die periode bijvoorbeeld heel machteloos gevoeld en hij heeft dat nog niet doorleefd. We houden in het verwerken van onze ervaringen allemaal andere snelheden aan, de ene snelheid is niet beter dan de andere. Jij bent, neem ik aan, ook blij dat jij je eigen snelheid hebt kunnen aanhouden en dat niemand je vertelde dat je daarin al verder zou moeten zijn. Laat hem dus zijn eigen proces doormaken. Als je hem gaat opjagen, geef je hem er alleen maar een extra probleem bij.”

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl.
Dit artikel komt uit Flair 26-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty