Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Tranen en kippenvel: kijkers ‘Steenrijk, Straatarm’ ontroerd door meest emotionele aflevering ooit

Tranen en kippenvel: kijkers ‘Steenrijk, Straatarm’ ontroerd door meest emotionele aflevering ooit

Tranen en kippenvel: kijkers ‘Steenrijk, Straatarm’ ontroerd door meest emotionele aflevering ooit

Na een pauze van een aantal weken was het woensdagavond weer tijd voor een nieuwe aflevering van ‘Steenrijk, Straatarm’. Hierin werd opnieuw pijnlijk duidelijk dat de verschillen tussen arm en rijk enorm groot zijn in Nederland. Voor beide gezinnen was de confrontatie dan ook groot, wat een hoop emoties losmaakte. Niet alleen de kandidaten hielden het niet droog, óók bij de kijkers thuis vloeiden de tranen rijkelijk.

‘Steenrijk, Straatarm’ gemist

Als er weer een nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm op de buis is, draait Twitter overuren. Gaat het niet over de bijzondere uitspraken van de kandidaten, dan is er wel een opmerkelijke gewoonte waar kijkers niet over uitgepraat raken. Tijdens de nieuwste uitzending stroomt het sociale medium vooral vol met emotionele reacties én een hoop lovende woorden voor zowel het vermogende als het minderbedeelde gezin.

Héél ander leven

In de nieuwste uitzending van Steenrijk, Straatarm is te zien hoe Roos en Mark een week van huis, haard en budget ruilen met de familie Van Delden uit Enschede. Het rijke duo bestaat uit twee goede vrienden die elkaar hebben leren kennen via een datingapp. Samen wonen ze in Amsterdam Noord en reizen ze voor het programma af naar het oosten van het land. Daar moeten de twee rond zien te komen van slechts veertig euro per week, terwijl ze normaal gesproken zo’n tweeduizend euro te besteden hebben.

Confronterend

Wanneer Mark en Roos geconfronteerd worden met het weekbudget waar de minderbedeelde Frank en zijn kinderen het normaal gesproken mee moeten doen, schiet Mark vol. “Als je ziet dat zo’n gezin zoveel leed heeft gehad en dan ook nog moet rondkomen van zo weinig geld… dat is confronterend.”

Krap budget

Sinds de scheiding van Frank en de moeder van zijn kinderen is het financieel achteruit gegaan. Daarnaast heeft hij fysieke klachten gekregen, waardoor werken geen optie meer is. “Dat mis ik heel erg”, vertelt hij aangeslagen in Steenrijk, Straatarm. “Nu we met zijn drietjes zijn, leven we nog maar van veertig euro per week.” Dat dat behoorlijk lastig is, moge duidelijk zijn. Zo heeft Christiaan, de zoon van Frank, bijvoorbeeld nieuwe voetbalschoenen is. “Maar dat wordt met veertig euro wel heel krap.”

Heftig verleden

Waar het minderbedeelde gezin behoorlijk wat op hun bordje heeft gekregen in hun leven, is het bij Mark en Roos ook allesbehalve over rozen gegaan. Zo vertelt Mark dat hij in één jaar tijd zijn grootouders verloor en zijn moeder borstkanker kreeg. Hoewel hij tegenover de buitenwereld volhield dat het goed met hem ging, was dat in werkelijkheid anders. Hij ontwikkelde anorexia, waarvoor hij een jaar in een kliniek heeft gezeten. “Ik woog op een gegeven moment nog maar 38 kilo”, aldus Mark. Qua gezondheid is het helaas ook niet altijd goed gegaan met Roos; zij werd tot twee keer toe getroffen door longkanker.

Enorme budgetkloof

Ook wanneer Frank en zijn kinderen hun tijdelijke weekbudget tellen, vloeien er tranen. Oók bij de kijkers thuis. Op Twitter spreken zij hun ongeloof uit. “Dus het weekbudget van het rijke stel is een jaar aan budget voor het arme gezin”, schrijft iemand geschokt. Een ander reageert geëmotioneerd: “Het weekbudget uittellen vond ik geloof ik nog nooit zo confronterend. Veertig om tweeduizend… stil van.”

De tekst gaat verder onder de tweets.

Tranen, tranen en nóg meer tranen

Televisiekijkend Nederland noemt de nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm de “mooiste en beste ooit” en moeten massaal de zakdoekjes erbij pakken. “Wauw, nog nooit zo erg gevoeld”, aldus een aangeslagen kijker.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Lees ook
Kijkers ‘Steenrijk, Straatarm’ snappen niets van ‘relatie’ (of ja, wat is het?) tussen multimiljonair Tamara en Ronnie

Prachtige gezinnen

Al met al regent het positieve reacties op Twitter. Waar kijkers van Steenrijk, Straatarm normaal gesproken wel wat te zeuren hebben over de rijke deelnemers, wordt er nu vol lof gesproken over zowel arm als rijk. “Die pubers zijn zó ontroerend lief voor hun pa en het hart van die andere mensen zit duidelijk op de goede plek.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter | Beeld: still