Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wow: het aantal calorieën in een toefje slagroom is dus helemaal niet zo hoog als je denkt

Wow: het aantal calorieën in een toefje slagroom is dus helemaal niet zo hoog als je denkt

Wow: het aantal calorieën in een toefje slagroom is dus helemaal niet zo hoog als je denkt

Een lekker gebakje met grote toef slagroom wordt vaak gezien als iets ongezonds. Mensen die proberen af te vallen laten dan ook sneller de slagroom staan. Maar wat blijkt nu? Een toef slagroom bij de chocolademelk of punt appeltaart is helemaal niet zo ongezond als je zou denken. Dít is waarom. 

Waar komt het vandaan?

De vraag die je jezelf moet stellen wanneer je afvraagt of iets gezond of ongezond is, is ‘waar komt het vandaan?’. En oké, we begrijpen dat deze vraag niet bij elk eten een fijne vraag is, maar het helpt je wel te weten te komen of je nou iets heel ongezonds naar binnen werkt – of juist helemaal niet. Bij slagroom kan het je geweten wat sussen.

Slagroom ongezond

Slagroom bestaat voor 3 gram uit vet, waarvan 2 gram verzadigd vet (niet zo goed). Maar dat vet komt uit de melk van de koe, dus zo heel slecht zou het niet kunnen zijn, toch? Een koe heeft een best gezond dieet en eet voornamelijk gras (duh). Het is dus niet de slagroom zélf die het vet maakt – de suiker die wordt toegevoegd is eigenlijk de boosdoener.

Calorieën in slagroom

Bij voeding moet je natuurlijk kijken naar verschillende aspecten, zoals vet, calorieën, koolhydraten, eiwitten, en dergelijke. Zoals we al hebben gezegd: in slagroom zit ongeveer 3 gram vet. En de calorieën dan? Daar zitten er waarschijnlijk ook heel veel van in, zul je misschien denken. Maar houd je vast: in één toefje slagroom (10 gram) zitten maar 35 calorieën! Uhm, wat?

Vergelijking met een banaan

35 calorieën in één toefje slagroom dus. Kun je dan niet veel beter slagroom eten dan bijvoorbeeld een banaan (152 calorieën)? Het antwoord is ja én nee. In zowel slagroom als een banaan zitten verschillende voedingsstoffen. In een banaan zitten bijvoorbeeld meer koolhydraten – oftewel fruitsuikers – maar bijna geen vet.

Lees ook 
Heerlijk én gezond de winter door: met déze recepten maak je de lekkerste gerechten met seizoensgroenten

Slagroom of een banaan?

Conclusie: een toefje slagroom is echt minder schadelijk voor je gezonde dieet, dan je misschien denkt. Minder calorieën maar wel meer vet. Bij een banaan is dat dus precies andersom. Maar we weten het allemaal: alles waar je teveel van eet, is niet goed voor je! Af en toe een toef slagroom bij een gebakje kan dus écht geen kwaad, maar probeer jezelf wel een béétje in te houden met de slagroom.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: voedingscentrum.nl | beeld: Getty