Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Schoonmaken zónder chemische goedjes? Zo doe je dat

Schoonmaken zónder chemische goedjes? Zo doe je dat

Thuis & wonen
Schoonmaken zónder chemische goedjes? Zo doe je dat

Schoonmaken gaat vaak gepaard met een hoop spuitbussen vol chemische goedjes, en vaak moet je daar nog diep voor in de buidel tasten ook. Maar wist je dat je in het huishouden ook heel ver komt met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je gewoon al in de kast hebt staan?

Helpling.nl, de online marktplaats voor het vinden van een huishoudelijke hulp, legt uit hoe je met een paar simpele ingrediënten je eigen wondermiddeltjes kunt maken die een stuk goedkoper én duurzamer zijn. En: dikke kans dat je alle benodigdheden gewoon al in huis hebt.

Natuurlijke allesreiniger

De allesreiniger heeft zijn naam niet voor niets gekregen, want je kunt hem werkelijk voor alles in huis gebruiken. Het leukste is dat die ook nog eens super simpel is om te maken. Meng een gelijke hoeveelheid azijn en water et voilà: een kind kan de was doen. Ben je niet zo gek op de geur van azijn? Voeg een paar druppeltjes citroen toe om de geur weg te neutraliseren.

Glimmende en glanzende ramen

Azijn en ramen zijn een gouden combi, maar onthoud wel: lap je ramen alleen op een bewolkte dag, anders krijg je ze niet goed schoon. Meng gelijke delen azijn en water (daar is die allesreiniger weer) in een plantenspuit en spray het op de ramen. Neem af met een zeem en poets eventueel nog na met een krant (werkt echt). Te maken met een lastige vlek? Doe onverdunde azijn direct op een doek en poets hem daarmee weg.

Lees ook
Last van stress? Schoonmaken blijkt het beste medicijn en dít is waarom

Blinkende badkamer

Het schoonmaken van de badkamer is misschien geen feest, maar we kunnen het wél makkelijker maken voor je. Zo maak je eenvoudig een wondermiddel van een kopje baking soda met azijn en een paar druppels citroensap om het toilet mee te poetsen. Even laten intrekken, schrobben met de wc-borstel, doorspoelen en klaar is Kees!

Ontstoppen, maar!

Last van ontstopping? Geen paniek! Daar hoeft geen loodgieter aan te pas te komen, want dit fix je heel makkelijk zelf. Giet een half kopje baking soda en een half kopje azijn in de gootsteen. Dek het af, heb een half uurtje geduld en spoel dan door met kokend water.

Aangekoekte (koeken)pannen

Een aangekoekte gietijzeren pan afwassen met zeep? Dat is geen slim plan, want zo was je de beschermlaag van de pan af. Maak liever een mengsel van zout en olijfolie (echt waar!) en smeer uit over de pan. Hiermee verwijder je de resten zonder de pan te beschadigen én zal de pan uiteindelijk ook nog eens beter gaan bakken!

Lees ook
Huishoudboekje van Kate (46): ‘Door mijn ex heb ik een schuld van 200.000 euro’

Oogverblindende sieraden

Tandpasta geeft ons stralende tanden, maar wist je dat het ook je sieraden weer kan laten glimmen? Verzamel je zilveren (!) sieraden, een oude tandenborstel of doekje en een beetje tandpasta. Wrijf zachtjes over het zilver heen en de oxidatie, ofwel een soort roest, zal langzaamaan verdwijnen. Je sieraden lijken weer als nieuw!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Helpling.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee