Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Schoonmaak- en beautytips uit grootmoeders tijd

Schoonmaak- en beautytips uit grootmoeders tijd

Schoonmaak- en beautytips uit grootmoeders tijd

Vieze ramen, verstopte afvoer, kalkaanslag… Oma wist er wel raad mee. En jij nu ook! Flair deelt een paar tips uit de oude doos. 

Uit grootmoeders tijd

Tegenwoordig hebben we een schoonmaakmiddel voor elke vlek, maar hoe deden ze dat vroeger? Nou, met zout, azijn, ui en koffiedrab bijvoorbeeld. Net zo effectief, en goed voor milieu én portemonnee.

Blinkende ramen met een uitje

Om je ramen streeploos schoon te krijgen, snijd je een ui met schil en al in vieren en stopt dit in een emmer lauwwarm water. Was met het water de ramen en droog ze op de gebruikelijke manier met trekker en zeem. Wees niet bang, eenmaal droog ruik je niets meer van die penetrante uienlucht. Je kunt de ui eventueel in een wasnetje stoppen, zodat je hem na gebruik makkelijk kunt verwijderen en er geen stukjes ui op de ramen of spons gaan plakken.

Schoonmaken met koffiedrab

Een heel fijn middel dat je op verschillende manieren kunt gebruiken, is koffiedrab. Als je dit af en toe door de afvoer spoelt, raakt het door de schurende werking nooit verstopt. Babyflesjes krijg je ook goed schoon door eerst een grote schep koffiedik in de fles te doen, vervolgens vul je de fles half met water, draait de speen erop en schud even goed. Spoel de fles daarna goed om en je zult zien dat hij stralend schoon is. Tegelijkertijd is koffiedrab ook een handig scrubmiddel: door diezelfde schurende werking krijg je er een heel zachte huid van.

Veelzijdig azijn

Azijn is ook een wondermiddel dat je echt eindeloos kunt gebruiken. Het is biologisch afbreekbaar, heel goedkoop, staat praktisch bij iedereen in de kast en je kunt er zelfs een deel van de gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen door vervangen.
Zo is het heel goed in te zetten als ontkalker. Van de waterkoker bijvoorbeeld: giet wat azijn in de koker, doe er veel water bij en laat de boel koken. In no time is de binnenkant van de waterkoker weer helemaal schoon. Doe azijn op je schuursponsje en je ontkalkt er je badkamer en douchewand mee. En als je azijn toevoegt bij het koken van eieren voorkom je dat de schil breekt.

Nog een paar handige manieren om azijn in te zetten: een aangesneden citroen beschimmelt niet als je deze met azijn insmeert, mierenpaden kun je bestrijden met hete azijn, Perzische tapijten bescherm je tegen motten door ze af en toe te besproeien met een oplossing van water met een scheutje azijn, en snijbloemen blijven langer goed als je een beetje azijn aan het water toevoegt.

Dauw als weekmaker

Leg na het barbecueën het rooster op z’n kop in het gras en laat dit een nachtje zo liggen. Door de dauw weekt het vuil los en kun je het de volgende dag met een doek zo eraf vegen.

Een zachte huid met honing en yoghurt

Altijd fijn (en voordelig): je eigen gezichtsmaster maken. Meng een theelepel honing (staat bekend als natuurlijk antibioticum) met een theelepel yoghurt (heeft een reinigende werking). Voeg eventueel een paar druppels limoensap toe als je een wat vettere huid hebt. Smeer dit op je gezicht, houd de ruimte rond je ogen en mond vrij en laat ongeveer tien minuten inwerken. Het masker wordt niet hard. Spoel zorgvuldig je gezicht af met koud water.

De zon als ontvlekker

Droog je was het liefst in de zon. De zon is namelijk een effectieve ontvlekker. Zo breekt de zon onder meer het stofje bilirubine af, dat in bloed- en ontlastingsvlekken zit. Als je je was buiten droogt, heb je geen extra geurtje nodig om je was fris te laten ruiken. Witte was mag in direct zonlicht, daar wordt het alleen maar witter van. Gekleurde was kan bleken in te fel licht, dus hang die was binnenstebuiten op. Ook fijn: plastic bakjes die verkleurd zijn, bijvoorbeeld door tomatensaus, na het afwassen laten drogen in de volle zon, en ze zijn weer als nieuw.

Nooit meer misselijk dankzij cola

Cola drinken is een van de beste remedies om misselijkheid te verhelpen. Drink de cola bij voorkeur op kamertemperatuur. Het werkt nog beter als de prik er al grotendeels uit is.

Verkouden? Zo slaap je tóch lekker

Bij keelpijn helpt gorgelen met zout water, want zout werkt ontstekingsremmend. Een zoutoplossing maak je eenvoudig zelf door een afgestreken theelepel zeezout op te lossen in een glas warm water. Je kunt het ook combineren met salie om de keel te verzachten. Ben je verkouden? Snijd een ui in stukken en zet deze ’s nachts naast je bed. De vluchtige stoffen in de ui laten je slijmvliezen iets krimpen waardoor je automatisch beter door je neus kunt ademen. Van een ui naast je bed gaat de verkoudheid niet over, wel slaap je beter omdat je neus minder verstopt aanvoelt. ’s Nachts een vochtige doek om je hals binden bij hoesten is ook zo’n middeltje van vroeger. Het werkt als een soort kompres en mogelijk heb je minder last van kriebelhoest omdat je ‘vochtige lucht’ inademt.

Kool tegen zwelling en pijn

Wie een kneuzing oploopt, moet vooral koelen. Maar een koolblad erop leggen helpt ook. Verwijder eerst de nerf, leg het in warm water en daarna op de kneuzing. Zowel de zwelling als de pijn nemen af. Gekneusde koolbladeren helpen ook tegen stuwing tijdens het geven van borstvoeding.

Exit vieze geurtjes

Stinkt de koelkast? Leg er eens per maand een nieuw theezakje of koffiepad in en de koelkast is weer geurloos.

 

Lees ook: