Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dat is andere koek: recept voor roggeflensjes met geitenkaas en spekreepjes

Dat is andere koek: recept voor roggeflensjes met geitenkaas en spekreepjes

Dat is andere koek: recept voor roggeflensjes met geitenkaas en spekreepjes

Pannenkoeken: alleen met een beetje poedersuiker of stroop zijn ze al heerlijk. Maar met deze bijzondere variant – roggeflensjes met geitenkaas en spekreepjes – maak jij van je keuken een heus pannenkoekenhuis.

Roggemeel is nootachtig en vol van smaak, en maakt deze flensjes vooral gezond. Met een frisse salade erbij zet je een voedzaam en bijzonder lunchgerecht op tafel.

Benodigdheden (voor zes flensjes):

Bereiding: 50 minuten (incl. 30 minuten rusten)

  • 50 g bloem
  • 50 g roggemeel
  • ½ tl zeezout
  • 1 ei, licht losgeklopt
  • 200 ml volle melk
  • 1 el gesmolten boter of olijfolie, voor het bakken
  • 100 g gerookt spek, in reepjes
  • 80 g jonge sla
  • 180 g zachte geitenkaas, verkruimeld
  • ½ rode ui, in dunne ringen
  • handje muntblaadjes

Voor de dressing

  • 90 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el citroensap
  • zeezoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Begin met het beslag. Roer in een kom bloem, meel en zout door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Klop in een andere kom het ei met de melk en de gesmolten boter. Schenk het eimengsel geleidelijk in het kuiltje en klop het, terwijl je er steeds wat van het meel doorheen mengt, tot een glad beslag. Klop niet te lang. Laat dertig minuten rusten.
  2. Bak ondertussen de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Zet de pan half op laag vuur om ze warm te houden. Meng de overige salade-ingrediënten in een kom.
  3. Doe de ingrediënten voor de dressing in een potje met een schroefdeksel en schud krachtig.
  4. Roer het beslag door. Voeg wat koud water toe als het te dik is, het moet de consistentie van dikke room hebben. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bestrijk met olie. Schep een kleine soeplepel beslag in de pan en draai de pan rond, zodat het beslag over de hele bodem uitvloeit. Bak circa één minuut, totdat de onderkant bruin is, draai om en bak nog een minuutje. Stapel de flensjes op, met steeds een velletje bakpapier ertussen en dek losjes af met aluminiumfolie.
  5. Doe de spekreepjes bij de salade. Schenk wat dressing erbij en schep om, zodat alle ingrediënten bedekt zijn. Verdeel de salade over de flensjes en vouw die dubbel.

Pannenkoekmix

Crêpes, hotcakes en blini’s: iedereen is er dol op. Dit boek bevat meer dan zeventig pannenkoekrecepten – voor ontbijt, brunch, lunch, diner en dessert. Van pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus tot volkorenflensjes met nectarine-limoencompote. Pannenkoeken, Sue Quinn, € 17,50.

De rest van de recepten vind je in Flair 17-2020. De editie ligt t/m 28 april in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.