Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Herbruikbare rietjes schoonmaken? Zó doe je dat voortaan zonder gepruts

Herbruikbare rietjes schoonmaken? Zó doe je dat voortaan zonder gepruts

Herbruikbare rietjes schoonmaken? Zó doe je dat voortaan zonder gepruts

Het schoonmaken van herbruikbare rietjes is belangrijk, gezien er snel allerlei bacteriën kunnen ophopen aan de binnenkant. Als dit gebeurt is het niet écht meer een gezonde manier om je drinken te nuttigen. Maar hoe maak je ze goed schoon? Met deze tips doe je dat voortaan zonder gepruts.

Duurzamere rietjes

Vroeger gebruikten we massaal plastic rietjes, maar gezien we inmiddels weten dat dit niet goed voor het milieu is zijn er allerlei andere duurzame varianten op de markt gekomen. Er zijn varianten van onder andere metaal, silicium of bamboe te vinden. Handig, duurzaam en goed voor je portemonnee, mits je ze goed schoonhoudt tenminste.

Bacterien

Het goed schoonhouden van de rietjes is van groot belang, anders kan drinken ermee al snel een ongezonde bedoeling worden. “Overgebleven voedsel en bacteriën kunnen zich verstoppen in metaal, plastic of andere rietjes die je misschien niet ziet”, verklaart Stacey Feeley, mede-oprichter en CEO van GoSili, een merk dat siliconen rietjes maakt aan Well + Good. Rietjes zijn dan ook een ‘ideale’ voedingsbodem voor bacteriën en ziektekiemen gezien hun bijna constante blootstelling aan vocht.

Lees ook:
Dit zijn ze: de 3 groene smoothies die makkelijk en wél te drinken zijn

Gemakkelijk schoonmaken

Maar hoe maak je ze nou gemakkelijk schoon, zonder veel gepruts? Freeley heeft de gouden tip. Als je een siliconen rietje hebt kun je je rietje gebruiken om zichzelf schoon te maken. “Omdat het rietje zacht en buigzaam is, raden we aan het rietje onder warm zeepsop te laten lopen en vervolgens de zijkanten van het rietje samen te knijpen, zodat elke kant tegen de andere kan worden gewreven om zichzelf te reinigen”, zegt ze. “Als je klaar bent, laat je het water erdoor lopen totdat het schoon is en de zeep verdwenen is.”

Vaatwasser

En rietjes van staal en bamboe kun je volgens de expert zonder zorgen in de vaatwasser doen, zodat ze goed schoon worden. Volgens haar kun je ze het beste in het bestekrekje zetten, zodat ze niet omvallen. Het is wel écht belangrijk om dit na ieder gebruik te doen, zodat je verzekerd bent dat bacteriën ver uit de buurt blijven.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Well + Good | Beeld: Getty