Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hé, pannenkoek! Met deze recepten voor pannenkoeken is het altijd feest

Hé, pannenkoek! Met deze recepten voor pannenkoeken is het altijd feest

Thuis & wonen
Hé, pannenkoek! Met deze recepten voor pannenkoeken is het altijd feest

Met pannenkoeken is het meteen feest op tafel. Zeker met deze varianten van een net even wat ander beslag, als – hartige – lunch of als dessert. En altijd mooi opgediend. Flair heeft een paar overheerlijke recepten voor je in petto.

Recepten met pannenkoeken

Old school pannenkoeken bakken. We houden er allemaal van. Ben je opzoek naar pannenkoeken met een vleugje extra? Ga dan aan de slag met deze nieuwe pannenkoeken-recepten. Smullen maar!

Recept: courgettepannenkoekjes met kruiden en yoghurt-pistachedip

  • Lunch- of voorgerecht voor 4 personen
  • Klaar in 25 minuten + 15 minuten rusttijd

Benodigdheden (voor vier stuks):

  • 1 courgette, geraspt
  • versgemalen peper en zout
  • 60 g bloem
  • 2 eieren
  • 50 ml melk
  • ½ bosje basilicum, blaadjes fijngehakt + extra om te garneren
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 bosje koriander, blaadjes fijngehakt
  • olijfolie om in te bakken

Voor de yoghurtdip:

  • 125 g Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 25 g pistachenoten, gehakt + extra om te garneren

Bereidingswijze:

  1. Doe de courgette in een zeef, bestrooi met wat zout en laat dan onder druk vijftien minuten uitlekken.
  2. Druk al het vocht er zo veel mogelijk uit.
  3. Doe de bloem in een kom en klop de eieren erdoor.
  4. Klop er beetje bij beetje de melk door. Roer de courgette, basilicum, knoflook en driekwart van de koriander door het beslag.
  5. Breng pittig op smaak met peper en zout.
  6. Verhit wat olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en schep telkens drie bergjes beslag in de pan.
  7. Druk iets platter en bak de pannenkoekjes in twee tot drie minuten per kant gaar en bruin.
  8. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  9. Ga zo door tot het beslag op is.
  10. Klop ondertussen voor de dip de yoghurt, knoflook, pistachenoten en peper en zout naar smaak door elkaar.
  11. Serveer de pannenkoekjes met de yoghurtdip en bestrooi met de achtergehouden kruiden en extra pistachenoten.

De tekst gaat verder onder de foto.

kruidenpannenkoekjes

Recept: apfelstrudel-flensjes met vanillesaus

  • Nagerecht, 4 personen
  • Bereidingstijd 30 minuten + 15 minuten rusttijd

Benodigdheden:

  • 30 g boter + extra om te bakken
  • 2 eieren
  • 40 g bloem
  • 80 ml karnemelk
  • ½ zakje vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 25 g rozijnen
  • 2 appels, geschild, in kwarten, klokhuis verwijderd
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 50 g boter
  • 15 g panko of droog broodkruim
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • ¼ tl kaneel + extra om te bestrooien
  • 25 g walnoten, grof gehakt en geroosterd + extra om te bestrooien
  • 200 ml vanillevla

Lees ook
Verrassende recepten: pluk de dag(schotel) en ga aan de slag met paddestoelen

Bereidingswijze:

  1. Doe voor de vulling de rozijnen in een kom en giet er net zo veel kokend water op tot ze onderstaan.
  2. Laat weken tot gebruik. Snijd de appels in plakjes en schep ze om met het citroensap en -rasp.
  3. Maak nu het beslag.
  4. Smelt de boter.
  5. Klop de eieren los in een ruime kom en meng de bloem erdoor.
  6. Voeg beetje bij beetje de karnemelk en twee tot drie eetlepels water toe tot er een glad beslag ontstaat.
  7. Klop er het halve zakje vanillesuiker, het zout en de gesmolten boter door.
  8. Laat vijftien minuten rusten.
  9. Smelt voor de vulling de boter in een koekenpan en bak de panko circa drie minuten op halfhoog vuur.
  10. Voeg de vanillesuiker en de kaneel toe.
  11. Neem de appel uit het citroensap en de rozijnen uit het water en bak alles met de walnoten circa vijf minuten op halfhoog vuur mee. Neem de pan van het vuur.
  12. Smelt telkens een klein klontje boter in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak acht heel dunne flensjes van het beslag.
  13. Houd ze tot gebruik afgedekt warm*.
  14. Schep een lepel vulling op elk flensje en vouw dicht tot een rechthoekje.
  15. Serveer met de vanillevla en bestrooi met de extra kaneel en walnoten.

*Warm houden gaat prima in een oven op 100°C. Leg de flensjes op een bord en zet er een diep bord overheen.

De rest van de recepten in lees je in Flair 42-2020. Deze ligt t/m 20 oktober in de schappen. Wil je ‘m (na)bestellen? Dat kan hier.

flensjes vanillesaus

Fotografie: Maarten van der Wal

Shoppen is altijd een goed idee