Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Alles is koek en blij: met deze recepten maak je de vrolijkste koekjes

Alles is koek en blij: met deze recepten maak je de vrolijkste koekjes

Thuis & wonen
Alles is koek en blij: met deze recepten maak je de vrolijkste koekjes

Klettert de regen tegen de ramen en kun je wel wat vrolijkheid gebruiken? Koekjes bakken is de beste remedie. Leuke verpakking erbij knutselen en je maakt ook nog eens een ander blij. Flair heeft een aantal heerlijke recepten voor je in petto.

Recept: Karamel-sandwich-koekjes

  • 15 koekjes
  • Bereidingstijd 35 minuten + oventijd 12 minuten + wachttijd 1,5 uur

Benodigdheden:

  • 150 g zachte boter
  • 55 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 225 g Zeeuwse bloem*
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 g Bebogeen (karamelpasta)
  • 2 el slagroom
  • Extra: koekjessteker Ø 5 cm, rond of in andere vormen

*Zeeuwse bloem is bloem met een zeer laag eiwitgehalte. Een alternatief is 200 g bloem met 25 g maïzena.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven bakplaat tot een plak van halve centimeter dik.
  3. Steek dertig koekjes uit het deeg en leg ze naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  4. Bak de koekjes in tien tot twaalf minuten goudbruin in de oven.
  5. Laat afkoelen op een rooster.
  6. Besmeer de helft van de koekjes met een laag karamelpasta en bedek met de andere koekjes. De karamelpasta kan ook met een spuitzak met kleine kartelmond op de koekjes worden gespoten.

Inpakken maar: Leg de koekjes in een glazen pot, met af en toe een vloeipapiertje ertussen. Knip een cirkel van stof of papier als deksel en maak die vast met een lint en een waxstempel.

Leuk idee: print het recept op gekleurd papier en bevestig het aan de pot.

De tekst gaat verder onder de foto.

caramel sandwich koekjes

Recept: Tuiles

  • 10 stuks
  • Bereidingstijd 20 minuten + oventijd 10 minuten + wachttijd 15 minuten

Benodigdheden:

  • 50 g boter
  • 60 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 g bloem
  • Mespunt zout

Lees ook 
Kleinkunst: met deze recepten maak je mini-versies van je lievelingsgebak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Smelt de boter op laag vuur.
  3. Klop in een beslagkom het eiwit los met de poeder- en vanillesuiker.
  4. Zeef de bloem met het zout erboven en roer het met de gesmolten boter tot een dik, vloeibaar beslag.
  5. Smeer een bakplaat in met boter (gebruik geen bakpapier!) en maak met de bolle kant van een lepel dunne cirkels van het beslag van Ø tien centimeter.
  6. Bak de tuiles zeven à acht minuten in de oven.
  7. Haal ze nog warm van de bakplaat en rol ze op rond een deegroller of de steel van een bezem.
  8. Zodra het deeg is afgekoeld, is het niet meer vormbaar.

Inpakken maar: Neem een oude bakvorm en leg de fragiele tuiles er voorzichtig in. Bescherm ze door er af en toe een stuk stevig papier tussen te leggen. Pak de bakvorm in met cellofaan en versier met een strik en een kaartje.

Ook lekker:

  • Kruidentuiles: Voeg wat fijngehakte tijm, lavendelbloemetjes, stukjes stemgember of kaneel- of kardemompoeder aan het beslag toe voor gekruide tuiles.
  • Kommetjes: Leg de tuiles als ze nog warm zijn over een kommetje, zodat ze afkoelen in de vorm van een bakje. Vul de tuilebakjes met hangop en rood fruit en bestrooi ze met poedersuiker.

De rest van de recepten in lees je in Flair 44-2020. Deze ligt t/m 3 november in de schappen. Wil je ‘m (na)bestellen? Dat kan hier.

tuiles

Fotografie: Eric van Lokven

Shoppen is altijd een goed idee