Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Arabisch voor beginners: met dit recept maak je een gezonde versie van baklava

Arabisch voor beginners: met dit recept maak je een gezonde versie van baklava

Thuis & wonen
Arabisch voor beginners: met dit recept maak je een gezonde versie van baklava

De Arabische gerechten van de Nederlands-Syrische topchef Yamen zijn om je vingers bij af te likken. En ook nog eens eenvoudig te maken. Deze baklava bevat veel minder suiker dan de traditionele baklava. Het zoet komt van de dadels.

Recept baklava

Benodigdheden:

  • 300 g dadelpasta of 400 g Medjoul dadels
  •  400 gram filo- of baklavadeeg
  • 150 g rauwe amandelen
  • 150 g walnoten
  • 150 g ghee (geklaarde boter, te koop bij de toko, grotere supermarkten, online of maak het zelf)
  • 50 g pistachenoten, voor de decoratie

Voor de siroop

  • 200 g suiker
  • 100 ml water
  • 1 el citroensap
  • 1 el rozenwater
  • 1 el oranjebloesemwater

Lees ook
Prik op stok: zo maak je verrassend lekkere kabeljauw-komkommer-spiesen voor op de barbecue

Bereiding:

  1. Doe voor de siroop de suiker, het gewone water en het citroensap in een pan en kook twee minuten tot de suiker helder wordt.
  2. Voeg dan het rozenwater en oranjebloesemwater toe en haal de pan van het vuur. Laat de siroop goed afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Als je verse dadelpasta wil maken, ontpit je de dadels en hak je ze in stukjes.
  5. Kneed ze met twintig gram ghee tot een pasta.
  6. Snijd het filodeeg in repen van zes cm breed.
  7. Neem voor elk baklavarolletje steeds twintig gram dadelpasta en drie repen filodeeg, die je op elkaar legt. Maak van de dadelpasta een rolletje van vijf cm breed en leg dat in het begin van de lange kant van de deegrepen. Leg er steeds drie amandelen en één walnoot in stukjes op. Rol de deegrepen op. Maak zo de rest van de baklavarolletjes.
  8. Leg de rolletjes in een ovenschaal met halve centimeter tussenruimte.
  9. Als de ovenschaal is gevuld, giet je er de gesmolten ghee gelijkmatig overheen.
  10. Zet de schaal in de oven, de eerste tien minuten op 200°C, daarna tien minuten op 180°C, zodat de baklava een mooie bruine kleur krijgt.
  11. Schenk de afgekoelde siroop over de warme baklava en decoreer met de gehakte pistachenoten.

De rest van de recepten vind je in Flair 33-2020. De editie ligt t/m 18 augustus in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee