Je bent hier: Home > Thuis & wonen > RECEPT: vegetarische burgers

RECEPT: vegetarische burgers

Thuis & wonen
RECEPT: vegetarische burgers

Vegetarische burgers, een gekke combinatie? Welnee: deze burgers op basis van paddenstoelen en kikkererwten zijn minstens zo lekker als die met vlees, en nog hartstikke gezond ook.

Vegetarische burgers

Voor 4 burgers
Bereidingstijd: ca. 1,5 uur
Prijs per persoon: ca. € 2,50

Dit heb je nodig

* 200 g paddenstoelen
* 3 el olijfolie
* 20 g gemengde Italiaanse kruiden
* 200 g gekookte kikkererwten
* 2 teentjes knoflook, gesneden
* 1 ei
* 3 el maïzena
* 100 g geraspte oude kaas
* ½ knolselderij
* 4 hamburgerbollen
* grillpan

Voor de salsa van radijs

* 200 g radijsjes, fijngesneden
* ½ citroen
* ½ rode peper, fijngehakt
* 2 el koriander, fijngehakt
* 2 el olijfolie

 

Zo maak je het

Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en bak ze een paar minuten op hoog vuur met 1 el olie in een koekenpan. Schep dit in een kom en laat afkoelen.

Ris de blaadjes van de kruiden en hak ze fijn. Pureer de kikkererwten in de keukenmachine met de kruiden, knoflook, het ei, de paddenstoelen, 2 el maïzena en de kaas tot een dikke pasta. Schep dit op een groot bord en spreid uit. Dek af met keukenfolie en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.

Wrijf je handen in met de rest van de maïzena en vorm 4 grote ballen van de pasta. Druk ze plat, zodat ze op een hamburger lijken. Knip 4 stukjes bakpapier ter grootte van de hamburgers uit en leg die in een koekenpan. Leg de burgers erop en bak ze 4 minuten op matig vuur tot ze aan de onderkant bruin zijn. Haal ze met een spatel uit de pan en doe een el olie in de pan.

Keer de hamburgers met het bakpapier om en verwijder het papier. Bak de andere kant ook 4 minuten. Verhit een grillpan op hoog vuur. Verwijder de schil van de knolselderij en snijd in dunne plakken van maximaal 2 mm. Smeer ze in met olie en gril de plakken 4 minuten op de hete grill, allebei de kanten 2 minuten. Snijd de broodjes doormidden en rooster de snijvlakken kort op de hete grill.

Beleg de broodjes met de plakken knolselderij en de burgers. Lekker met een salsa van radijs. Meng hiervoor de radijsjes, het citroensap, de rode peper, koriander en olijfolie en breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Tip: Het bakpapier gebruik je omdat het deeg vrij slap is. Met het papier kun je de burgers makkelijker omdraaien.

 

Receptuur en foodstyling: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus.

Shoppen is altijd een goed idee