Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo maak je halvemaantjes met garnalen in tomatensaus (+ basisrecept pastadeeg!)

Zo maak je halvemaantjes met garnalen in tomatensaus (+ basisrecept pastadeeg!)

Thuis & wonen
Zo maak je halvemaantjes met garnalen in tomatensaus (+ basisrecept pastadeeg!)

Zelf pastadeeg maken is niet moeilijk en leuk om te doen. Rol vervolgens het deeg uit, schep er een vulling op en steek of snijd er vormpjes uit. Wat te gebruiken als vulling? Van alles! Kaas, saus, groenten, vlees… het is allemaal even lekker in een pastajasje.

Op Flaironline.nl delen we dit keer twee recepten met je. Allereerst een basisrecept voor pastadeeg en daarnaast een recept voor halvemaantjes gevuld met garnalen. Yum!

Recept pastadeeg

Bereiding ± 25 min. + 30 min. wachttijd

Benodigdheden:

  • 300 g tarwebloem (liefst tipo 00*) + extra bloem voor uitrollen
  • 50 g fijn tarwegriesmeel (semola*)
  • 4 eieren (M)
  • Extra nodig deegroller en/of pastamachine

Bereiding:

  1. Doe beide meelsoorten in een grote wijde kom of maak een berg meel op een schoon werkvlak en maak een kuil in het midden.
  2. Breek de eieren hierin en roer met een vork of achterkant van een pollepel vanuit het midden steeds een beetje meer bloem door de eieren totdat ei en bloem zijn gemengd.
  3. Kneed met de handen in ongeveer tien minuten tot een stevig, soepel en egaal deeg.
  4. Pak het in plasticfolie en laat dertig minuten rusten in de koelkast. Kneed voor gebruik het deeg kort door tot het weer soepel is.
  5. Rol het deeg met een deegroller op een schoon aanrecht heel dun uit. Beter lukt dit met de pastamachine. Zet deze op de hoogste stand (zeven). Neem een stuk van het deeg (houd de rest van het deeg ingepakt tot gebruik tegen uitdrogen) en maak het met de hand iets platter, zodat het in de pastamachine kan.
  6. Bestuif het deeg aan beide kanten met bloem en haal het een paar keer door de machine.
  7. Zet deze een standje lager, bestuif het deeg weer met bloem en haal weer een paar keer door de machine. Begeleid het deeg met de handen naarmate het deegvel langer wordt. Ga zo door tot de gewenste stand, twee of één. Herhaal dit met de rest van het deeg. Bewaar het afgedekt.

Lees ook
Hier aan de kost: recept voor rode-pooncurry van BLØF’s Paskal Jakobsen en sterrenchef Edwin Vinke

Recept halvemaantjes met garnalen in tomatensaus

Bereiding ± 50 min. + 15 min. pastadeeg maken + 30 min. rusten

Benodigdheden:

  • 1x basisrecept pastadeeg met 3 eieren
  • 1 bosje basilicum
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 25-30 g spinazie of rucola
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • olijfolie, om in te bakken
  • 1 dl droge witte wijn
  • 3 blikken tomaatblokjes (à 400 g)
  • 2 plukjes saffraan (à 0,05 g)
  • evt. 1 tl suiker
  • 2 el  vergine olijfolie
  • 1 bol mozzarella (125 g), in kleine blokjes
  • 250 g grote rauwe garnalen, ontdooid en gepeld
  • geraspte schil van ½ biologische citroen
  • olijfolie
  • versgemalen peper, zout

Extra nodig:

  • keukenmachine of staafmixer
  • pastamachine of deegroller
  • pastawiel of ronde uitsteker van Ø 6 à 7 cm

Bereiding:

  1. Pureer de spinazie en hak driekwart van de kruiden fijn.
  2. Maak het pastadeeg volgens het basisrecept met drie eieren, houd het laatste ei achter.
  3. Kneed de gepureerde spinazie en de fijngehakte kruiden door het deeg. Als het deeg soepel genoeg is, hoef je het vierde ei niet toe te voegen. Is dat niet het geval, klop het laatste ei dan los en voeg zo veel aan het deeg toe dat het soepel wordt. Laat het dertig minuten rusten in de koelkast. Houd wat kruidentakjes achter voor de garnering en gebruik de rest in de tomatensaus.
  4. Verhit voor de tomatensaus een lepel olie in een hapjespan en fruit hierin de ui glazig. Bak de knoflook één minuut mee.
  5. Voeg de wijn toe en laat twee tot drie minuten pruttelen totdat het meeste vocht is verdampt. Houd één eetlepel van het mengsel apart voor door de vulling.
  6. Doe de tomaten in de pan en breng aan de kook. Laat zachtjes twintig minuten pruttelen en verkruimel de saffraan erboven.
  7. Voeg vier eetlepels basilicum en peterselie toe en laat vijf minuten meepruttelen. Is de saus aan de zure kant, voeg dan wat suiker toe. Breng de saus op smaak met peper en zout en roer er nog twee eetlepels extra vergine olijfolie door. Zet apart.
  8. Wikkel voor de vulling de mozzarellablokjes in keukenpapier en knijp zo al het vocht eruit.
  9. Pureer de garnalen en meng ze met de mozzarella en de lepel achtergehouden gebakken ui. Breng op smaak met peper, zout, citroenrasp en eventueel wat basilicum.
  10. Rol vellen pastadeeg uit zoals beschreven in het basisrecept. Schep met een theelepel steeds een bergje vulling op een pastavel, maak het deeg half rond de vulling licht vochtig en vouw vanaf de zijkant aan één kant het pastadeeg over de vulling. Druk de pasta rond de vulling goed aan. Steek of snijd het kussentje met de uitsteker of het wieltje mooi halfrond los tot een halfmaantje.
  11. Maak een sierrandje met een vork. Verwerk zo al het deeg en de vulling en bewaar afgedekt.
  12. Breng een grote pan tot ruim de helft gevuld met water aan de kook en voeg een lepeltje zout toe. Kook de ravioli in gedeelten in zo’n vier minuten beetgaar en schep met een schuimspaan uit de pan.
  13. Serveer de ravioli in of op de saus en garneer met de achtergehouden kruiden. Lepel er nog wat extra vergine olijfolie over.

Lees ook
Flair TV: met dit recept maak je in een handomdraai een heerlijke, easy chocolademousse

Goed om te weten: Houd er bij het vullen van pasta-kussentjes (en andere vormen) rekening mee dat er voldoende ruimte overblijft tussen de bergjes vulling om het bovenste pastavel over de vulling heen dicht te kunnen drukken en van elkaar los te steken of snijden. Probeer zo min mogelijk lucht in te sluiten.

De rest van de recepten vind je in Flair 30-2020. De editie ligt t/m 28 juli in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee