Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Recept: frisse parelcouscous met linzenballetjes

Recept: frisse parelcouscous met linzenballetjes

Thuis & wonen
Recept: frisse parelcouscous met linzenballetjes

Yep, de winter blijft nog wel even en de zon is de grote afwezige. Gelukkig zijn er meer manieren om je energielevel een boost te geven: met powerfood bijvoorbeeld. Wat dacht je van frisse parelcouscous met linzenballetjes?

Lees ook: Recept: geroosterde groenten en vis uit de oven

Bereidingstijd: 1 nacht + 35 minuten + 30 à 35 minuten in de oven

Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 3 el olijfolie
  • 280 g parelcouscous
  • 200 g sperziebonen
  • zout
  • 200 g edamamebonen
  • 2 lente-uitjes
  • 10 g bieslook
  • geraspte schil van 1 limoen + 1,5 el limoensap
  • peper uit de molen
  • grof zeezout
  • 10 g verse munt

Voor de linzenballetjes

  • 300 g rode linzen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 2 sneetjes oud lichtbruin brood
  • 2 tl komijnzaadjes
  • 1 tl gedroogde chiliringen
  • 1 eigeel
  • 3 el maiszetmeel
  • 5 g koriander
  • 5 g bladpeterselie
  • quinoameel (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Spoel de linzen in een vergiet, bereid ze volgens de instructies op de verpakking en laat goed uitlekken.
  2. Pel en snipper de ui en de knoflook. Bak kort glazig in wat olijfolie.
  3. Mix het brood fijn in de blender. Doe er de helft van de linzen bij samen met de ui, de knoflook, de komijn en de gehakte chiliringen. Mix tot een stevige puree. Meng met het eigeel en het maiszetmeel. Wikkel in een vel plasticfolie en laat een nachtje rusten in de koelkast.
  4. Haal de linzenpuree uit de koelkast. Hak de koriander en de bladpeterselie fijn en meng met de overgebleven linzen en de linzenpuree. Is het deeg te kleverig, dan kun je er eventueel wat quinoameel bij doen, maar liever niet te veel.
  5. Verwarm de oven op 180°C. Vorm balletjes met ± 3 centimeter doorsnede van de linzenpuree, besprenkel met olijfolie en zet ze ± 15 minuten in de hete oven.
  6. Gaar de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking. Blancheer de boontjes 3 à 4 minuten in kokend gezouten water. Doe hetzelfde met de edamamebonen, maar dan slechts 2 minuten. Laat goed uitlekken en afkoelen.
  7. Snijd de lente-ui en bieslook fijn. Zet een pan met wat olijfolie op het vuur en bak de fijngesnipperde lente-ui glazig. Doe er de boontjes bij en laat de smaken even mengen.
  8. Haal van het vuur, doe er de parelcouscous bij en besprenkel met extra olijfolie en limoensap. Breng op smaak met limoenrasp, peper en zout. Maak af met de gesnipperde bieslook en muntblaadjes. Serveer deze lauwwarme salade met de balletjes.

Prep & go

Begin een dag van tevoren met het voorbereiden van de linzenballetjes, zodat ze goed stevig zijn. Wist je trouwens dat linzen een goede bron zijn van ijzer, voedingsvezels, mineralen en eiwitten?

Dit recept komt uit Flair 05, de editie die nu in de schappen ligt. Hierin vind je bovendien meer powerfood recepten. 

Shoppen is altijd een goed idee