Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Culinair hoogstandje: zo maak je een heerlijke citroen-passievruchtentaart

Culinair hoogstandje: zo maak je een heerlijke citroen-passievruchtentaart

Thuis & wonen
Culinair hoogstandje: zo maak je een heerlijke citroen-passievruchtentaart

Mama is de beste en de liefste, dus zij verdient een lekker ontbijt op bed en daarna koffie met taart. Met dit recept maak je een overheerlijke citroen-passievruchtentaart.

Recept citroen-passievruchtentaart

30 min. voorbereiding + 30 min. bakken

Benodigdheden:

  • 80 g harde (lactosevrije) margarine op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 40 g amandelmeel
  • 180 g patisseriebloem
  • 50 g Zùsto (of witte suiker)
  • snufje zout

Voor de curd: 

  • rasp van 2 citroenen
  • 100 ml vers citroensap (van 2 à 3 citroenen)
  • 150 g Zùsto
  • snufje zout
  • 50 ml vers passievruchtensap (van 5 à 6 passievruchten)
  • 4 eieren
  • 100 g harde (lactosevrije) margarine op kamertemperatuur

Bereiding:

  1. Begin met het deeg. Klop de margarine zacht (met een keukenmachine of deegkneder van je handmixer).
  2. Voeg het ei toe. Doe het amandelmeel erbij en mix verder.
  3. Meng in een aparte mengkom de patisseriebloem met de Zùsto (of suiker) en het zout.
  4. Schep nu lepel voor lepel het bloem-Zùstomengsel bij de rest. Laat de keukenmachine verder kneden tot je een stevige bal krijgt of kneed met je handen.
  5. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
  6. Vet een ronde taartvorm (Ø 24 cm) in met margarine en bestuif met bloem.
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  8. Bestuif het werkblad overdadig met bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
  9. Verplaats het deeg naar de bakvorm – door het bijvoorbeeld op je deegrol op te rollen, dat werkt makkelijk – en snijd het overtollige deeg weg. Je houdt ongeveer een kwart van het deeg over – het is makkelijker werken als het deeg ruim is.
  10. Leg bakpapier op de bodem en giet er bakparels op uit.
  11. Bak het deeg blind in de voorverwarmde oven op 180 °C. Laat de bodem volledig afkoelen voor je hem vult.
  12. Doe de rasp met het citroensap, de Zùsto en het zout in een steelpan.
  13. Zeef het sap van de passievruchten zodat de pitjes niet meekomen (ja, dat is wat prutswerk) en voeg het sap toe aan het pannetje.
  14. Doe de eieren erbij en klop met een garde tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
  15. Verhit op middelhoog vuur en blijf ongeveer tien minuten roeren tot het begint in te dikken.
  16. Wanneer het een yoghurtachtige structuur heeft, haal je de pan van het vuur en voeg je er de margarine aan toe. Blijf roeren tot die volledig is gesmolten. Wil je een ultragladde curd? Dan kun je die nog eens door een zeef halen om de rasp te verwijderen.
  17. Stort de curd over het gebakken zanddeeg en bak nog eens 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Lees ook
Gezond, makkelijk én lekker diner: recept voor merguez stoof

Voor zoete koek

Yasmine Marchal deelt met haar bakblog Tartes Yaya wekelijks ongewoon lekkere zoete recepten. Ongewoon Zoet (€ 24,99) is haar bakboek, met ruim vijftig heerlijke sweets waarvan meer dan de helft gluten- en/of lactosevrij is.

De rest van de recepten in lees je in Flair 18-2021. Deze ligt t/m 9 mei in de schappen. Wil je ‘m (na)bestellen? Dat kan hier.

Fotografie: Dorothee Dubois

Shoppen is altijd een goed idee