Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Recept: cinnamon bun van spelt

Recept: cinnamon bun van spelt

Thuis & wonen
Recept: cinnamon bun van spelt

Met deze heerlijke cinnamon bun maak je van je ochtend een feestje! 

Cinnamon bun van spelt

Voor 20 stuks

Dit heb je nodig

Voor het deeg
175 ml amandelmelk * 5 el kokosolie * 400 g speltmeel * 7 g gedroogde gist (1 zakje) * 2 el kokosbloesemsuiker * ½ tl zout * 50 ml water
Voor de vulling
225 g dadels (medjool) * 125 ml kokendheet water * 1½ tl gemalen kaneel * ½ tl gemalen kardemom * ¼ tl grof zout * 75 g pecannoten, grof gehakt

Voor het glaceren
2 el ahornsiroop

Zo maak je het

Begin met het maken van het deeg. Verwarm de amandelmelk met de kokosolie in een pannetje tot de kokosolie gesmolten en het melkmengsel lauwwarm is. Meng in een grote kom driekwart van het speltmeel met de gist, kokosbloesemsuiker en het zout. Voeg het lauwwarme melkmengsel samen met het water toe aan de droge bestanddelen. Roer goed door met een houten lepel tot een nat deeg. Voeg het resterende meel toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand totdat het elastisch is. Laat afgedekt 10 minuten rusten. Maak ondertussen de vulling. Ontpit de dadels, hak in stukjes en doe in de staafmixer. Giet het hete water erbij en pureer tot een egale saus. Roer er op het laatst met een lepel de kaneel, kardemom en het zout door. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit met een deegroller tot een rechthoekige lap van 30×45 cm. Bestrijk het deeg met de bolle kant van een lepel met de dadelsaus tot 1 cm van de rand. Bestrooi de vulling met de pecannoten, maar houd een paar noten apart voor de garnering. Rol het deeg vanaf de lange kant strak op tot een dikke lange rol. Snijd de zijkanten eraf. Snijd de rol in zo’n 20 stukken, elk van circa 2 cm dik. Dit gaat handig met een schoon, scherp mes. Leg de stukken met de ronde spiraal naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met huishoudfolie. Laat nog eens 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Verwijder de folie en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak de buns 25 minuten. Bestrijk de buns 5 minuten voor het einde van de baktijd met behulp van een bakkwastje met de ahornsiroop. Plaats terug in de oven en bak af. Bestrooi de buns met de resterende pecannoten en laat iets afkoelen.

Over Beweeg!

Dit recept komt uit het boek ‘Beweeg!’. In Beweeg! geven Arie en een team van Vondelgym-trainers tips en inzichten om gezonder en gelukkiger te leven. Elk hoofdstuk begint met een excuus of obstakel dat je weerhoudt om te sporten. De lezer krijgt trainingsschema’s voor binnen en buiten, recepten, persoonlijke verhalen en bakken vol tips en adviezen om die excuses voor eens en altijd van tafel te vegen en écht in beweging te komen!
Beweeg! verschijnt begint mei, € 25, Uitgeverij Carrera.
We mogen 25 door Arie gesigneerde exemplaren weggeven van Beweeg! Kans maken? Vul hier het winformulier in. 

 

Shoppen is altijd een goed idee