Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Food | 3x gebak voor Moederdag

Food | 3x gebak voor Moederdag

Thuis & wonen
Food | 3x gebak voor Moederdag

Hoera, bijna Moederdag! Maak voor Moederdag tarte tatin, citroentaart of moelleux au chocolat. Met deze drie heerlijke recepten wordt Moederdag gegarandeerd een feestje.

 

Tarte tatin

Voor 6-8 personen

Moederdag

Dit heb je nodig:

Deeg
– 175 g bloem
– 25 g fijne kristalsuiker
– 1 mespunt zout
– 100 g koude boter, in blokjes
– 1 eidooier van een groot biologisch ei
– 1 el ijskoud water

Vulling
– 100 g boter
– 175 g fijne kristalsuiker
– 10 handappels (ca.1,25 kg in totaal)
– een tartetatinvorm van 20,5 cm in doorsnee;
– een bakplaat

 

Zó maak je het!

Zeef de bloem, suiker en het zout boven een kom. Voeg de boter toe
en wrijf hem er met je vingertoppen door tot het deeg op fijne broodkruimels
lijkt. Roer met een stomp mes de dooier en het water erdoor.
Bewerk het mengsel met je handen tot er een stevig, samenhangend
deeg ontstaat. Wikkel het in plasticfolie en laat het in circa 15 minuten
stevig worden in de koelkast. (Op blz. 178 staat hoe je dit deeg in de
keukenmachine maakt.)
Snijd de boter in dunne plakjes en bedek daarmee de bodem van de
bakvorm. Strooi dan de suiker erover. Schil de appels, halveer ze en
verwijder het klokhuis. Schik de halve appels met de bolle kant omlaag
in de vorm en leg ze stevig tegen elkaar, zodat de taart niet inzakt als ze
gaar worden.
Zet de vorm op matig vuur. Laat het geheel 20-30 minuten koken en
bubbelen, tot de boter en suiker gekaramelliseerd zijn, een diepbruine
kleur hebben en het overtollige vocht van de appels is verdampt.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C.
Bestrooi het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een tamelijk
dikke cirkel ter grootte van de bovenkant van de vorm. Rol het deeg
voorzichtig om de deegroller. Haal de vorm van het vuur en zet hem
op een hittebestendige ondergrond. Rol het deeg af over de vorm; het
moet de appels helemaal bedekken. Stop de randjes van het deegdeksel
vlug in en prik het deeg vaak in met een vork.
Zet de vorm op de bakplaat en bak de tarte tatin 20-30 minuten in de
oven, tot hij goudbruin en knapperig is. Laat hem 5 minuten afkoelen
en snijd dan met een stomp mes de rand los van de vorm. Leg een
groot bord omgekeerd op de vorm en keer het geheel om; het deeg
zit nu onder de gekaramelliseerde appels. Eet de tarte tatin warm of op
kamertemperatuur met crème fraîche.

 

Citroentaart

Voor 8 personen

citroentaart

Dit heb je nodig:

Deeg
– 175 g bloem
– 100 g koude boter, in blokjes
– 25 g poedersuiker, gezeefd
– 1 eidooier van een groot biologisch ei
– 1 el koud water

Vulling
– 5 grote biologische eieren
– 125 ml double cream of slagroom
– 225 g fijne kristalsuiker
– fijngeraspte schil en het sap van 3 citroenen (je hebt 150 ml sap nodig)

Afwerking
– poedersuiker, om mee te bestuiven
– een taartvorm met gegolfde rand en losse bodem;
– bakpapier; siliconenvel; blindbakvulling; een bakplaat

 

Zó maak je het!

Bekleed de vorm met deeg volgens de stap-voor-stapfoto’s, of
gebruik deze alternatieve manier, wat je maar het prettigst vindt.
Bestuif het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een nette cirkel
van ongeveer de diameter van de taartvorm plus tweemaal de
hoogte van de rand. Meet dat met een stukje touw of een meetlint.
Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en rol het weer af over
de taartvorm. Bestuif je vingers met bloem en druk het deeg zachtjes
tegen de bodem en wand en in de golfjes, zodat er geen luchtbellen
achterblijven. Rek het deeg niet op. Ga met de deegroller over de
rand van de taartvorm om overtollig deeg af te snijden.
Omdat het deeg kan krimpen tijdens het bakken, wrijf je met je
duimen het deeg omhoog, zodat het circa 5 mm boven de rand
uitsteekt. Buig je vingertop binnen in deze nieuwe rand en vouw de
deegrand enigszins over je vinger, zodat hij wat naar binnen omkrult.
Daardoor kun je het gebak gemakkelijker uit de vorm halen.
Prik de bodem vaak in met een vork en zet hem voor het bakken in
de koelkast.
Het is lastig om een geheel gevulde vorm zonder te morsen in de
oven te schuiven. Schenk daarom eerst het grootste deel van de
vulling erin, zodat de deegvorm bijna vol is, en schuif daarna de
bakplaat met de vorm voorzichtig in de oven. Schenk dan de rest
van de vulling erin en sluit de ovendeur.

 

Moelleux au chocolat

Voor 6 cakejes

moelleux-au-chocolat

Dit heb je nodig:

– 125 g boter
– 125 g pure chocolade (70% vaste cacaobestanddelen)
– 6 biologische eieren, op kamertemperatuur
– 50 g witte basterdsuiker
– 50 g bloem, gezeefd
– een muffinplaat met 6 holten
– bakpapier

 

Zó maak je het!

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de muffinplaat in. Knip zes kleine
cirkels uit het bakpapier, iets groter dan de bodem van de holten van
de muffinplaat, en duw ze erin.
Smelt de boter met de chocolade in een hittebestendige kom op een pan heet, maar
niet kokend water. Splits 4 eieren. Klop in een kom de eidooiers, de
2 resterende eieren en de suiker met de mixer heel luchtig tot het in
volume is verdubbeld. Spatel de bloem er zo luchtig mogelijk door.
Verdeel het beslag over de holten van de muffinplaat en bak de moelleux
circa 9 minuten in de oven. Stort ze op bordjes en serveer ze direct.

 

cover-boek

Alle beelden en recepten komen uit het boek Heel Holland Bakt van Linda Collistar e.a. € 24,99. Verkrijgbaar bij Kosmos Uitgevers.

Shoppen is altijd een goed idee