Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Recept: 3x heerlijke amuses voor een perfect begin van het kerstdiner

Recept: 3x heerlijke amuses voor een perfect begin van het kerstdiner

Thuis & wonen
Recept: 3x heerlijke amuses voor een perfect begin van het kerstdiner

Met een amuse begin je het kerstdiner extra feestelijk. De kleine hapjes wekken de eetlust op en zorgen er zo voor dat iedereen met extra veel plezier aan tafel schuift. Dit zijn onze drie favoriete amuses:

Amuse van sushi in een glaasje

18963

Foto: libelle-lekker.be

Dit heb je nodig (voor 15 stuks):

  • 100 gram sushirijst
  • 200 ml water
  • handje sesamzaadjes
  • 2 rijpe avocado’s
  • het sap van 1 limoen
  • 3 kl wasabi
  • 5 el Griekse yoghurt
  • zout
  • 400 gram verse zalmsteak
  • halve komkommer
  • 4 lente-uien
  • 3 el sojasaus
  • 2 kl rietsuiker
  • 1 kl mirin
  • 1 kl vissaus
  • 1 el sesamolie
  • handje wasabi-nootjes
  • potje lompviseitjes

Zo maak je het:

  1. Mix de wasabinootjes met een blender heel fijn tot een crumble. Houdt deze apart in een potje voor de afwerking.
  2. Doe het vruchtenvlees van de avocado’s in de blender samen met het sap van 1 limoen, de wasabipasta en griekse yoghurt en een flinke snuif zout. Mix dit tot een smeuïg sausje. Zorg dat de avocado’s die je gebruikt zeker voldoende rijp zijn hiervoor. Doe deze yoghurtdressing in een potje en zet even weg in de koelkast.
  3. Zet een pan op het vuur en doe hier de sushirijst samen met het koud water in. Breng dit aan de kook. Van zodra dit kookt, zet je het vuur iets zachter en zet het deksel op de pan. Laat dit 10 minuten zachtjes verder koken en haal dan van het vuur. Laat dit nog 15 minuten zo staan zonder het deksel te verwijderen. (Ik zet het vuur zachter van zodra het begint te koken omdat deze rijst nogal makkelijk aan de panbodem gaat plakken of begint over te koken met het deksel erop.)
  4. Snij de zalm en komkommer in kleine blokjes en de lente-ui in fijne reepjes, voeg deze samen. Meng deze maximum een half uurtje voor het opdienen met ongeveer 4 eetlepels van de marinade die we hierop aansluitend maken.
  5. Maak een marinade van 3 el sojasaus, sap van 1/2 limoen, 1 kl vissaus, 2 kl rietsuiker, 1 kl mirin, 1 el sesamolie
  6. Ondertussen zijn we een kwartiertje verder en mag het deksel van de pan. Meng de sushirijst met sesamzaadjes.
  7. Maak de glaasjes voor het apertief klaar met een bodempje sushirijst erin en daarop een laagje avocadowasabi yoghurtdressing. Dit kan je al een paar uur van tevoren in de koelkast plaatsen. Een halfuurtje voor het opdienen, meng je de zalmtartaar met de soja-marinade. Vul de glaasjes hiermee tot net onder de rand. Werk af met de crumble van wasabinootjes en een toefje lompviseitjes erbovenop.

Grissini met gerookte zalm

4558

Foto: libelle-lekker.be

Dit recept is super makkelijk en iedereen zal er van smullen!

Dit heb je nodig (voor 24 stuks):

  • 125 gram roomkaas (type Philadelphia)
  • 24 grissini
  • 10 plakjes gerookte zalm
  • 2 el fijngehakte dille
  • 1 kl geraspte citroenschil
  • peper
  • zout

Zo maak je deze feestelijke amuse:

  1. Snij de zalm in dunne reepjes. Hak de dille fijn. Rasp de citroenschil.
  2. Meng de roomkaas met de dille en de geraspte citroenschil. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Bestrijk driekwart van de soepstengels met een beetje roomkaas. Wikkel er een reepje zalm omheen. Duw voorzichtig aan, maar let op dat de soepstengels niet breken.
  4. Serveer meteen, eventueel met een partje limoen.

Avocadomousse met fruitsalade

18961

Foto: libelle-lekker.be

Dit heb je nodig:

  • 2 avocado’s
  • 1 rode puntpaprika
  • halve mango
  • kwart galiameloen
  • 1 limoen
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • snufje cayennepeper
  • zout
  • olijfolie

Zo maak je het:

  1. Was en schil de paprika – ik was mijn paprika’s eerst altijd omdat je toch nooit alle schil eraf krijgt – en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in hele fijne blokjes en doe die in een kommetje.
  2. Schil de mango, snijd ook die in fijne blokjes en doe die bij in het kommetje.
  3. Haal de schil van een kwart galiameloen, verwijder de pitten en snijd de meloen in blokjes die ongeveer even groot zijn als de rest. Ook de meloen mag bij in het kommetje, samen met twee eetlepels olijfolie en het sap van ½ limoen. Roer alles onder elkaar.
  4. Nu nog de avocadomousse. Snijd de avocado’s doormidden, haal de pit eruit, snijd elke helft nog eens in twee en trek de schil met je handen van de kwartjes. Doe het vruchtvlees van de avocado’s in je blender, lepel de Griekse yoghurt erbij, samen met twee eetlepels olijfolie, het sap van ½ limoen, een klein snuifje cayennepeper (opgepast, dat is echt pikant!) en wat zout. Blend het geheel tot een smeuïge mousse.
  5. Lepel de avocadomousse in een glaasje en schep er wat salsa bij. Werk eventueel af met wat extra cayennepeper en de zeste van een (gewassen!) limoen.

Lees ook:

Recept: feestelijke kerstboombrownies

Recept: fruitsalade met champagne

Dit waren de grootste hypes en gebeurtenissen van 2016 volgens Youtube

Recepten: libelle-lekker.be

Shoppen is altijd een goed idee