Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Pak de heggenschaar er maar bij: dít is het meest ideale moment om te snoeien

Pak de heggenschaar er maar bij: dít is het meest ideale moment om te snoeien

Pak de heggenschaar er maar bij: dít is het meest ideale moment om te snoeien

Vandaag is de langste dag van het jaar. Dat betekent dat de dagen vanaf nu weer korter worden (no worries, ’t is niet meteen herfst) én het is het ideale moment om de planten te snoeien. In de zomer bereiden planten namelijk als reactie op minder daglicht de bloemvorming voor. 

Tweede groeibeurt na snoeien

Voorjaarsbloeiende planten en bloemen die nu zijn uitgegroeid (bijvoorbeeld de tulpen of rozen), kun je tot vlak boven de grond afknippen. Waarom? De kans is groot dat je dan dit jaar nog een keer kunt genieten van je bloemen. En anders komen er knoppen in voor volgend jaar.

Planten snoeien in de zomer

Waarschijnlijk heb je in mei al hagen gesnoeid, maar zie je er nu al weer sprieten uit komen. Kan kloppen. Je kunt ze nu dan ook echt goed snoeien. Zo herstellen ze en komen er nog een paar takken bij, voordat de winter z’n intrede doet. Wel belangrijk: is het zo heet als vorige week? Ga dan niet knippen. Het blad kan dan brandwonden oplopen.

Lees ook
Zo gemakkelijk kan het zijn: met deze tip wek je dode planten tot leven

Oei, ik snoei

Snoeien werkt het beste als je weet wat je doet. Want ondanks dat het misschien een heel eenvoudig karweitje lijkt, kunnen er nog best wat haken en ogen aan zitten.

  • Goed gereedschap
    Een botte schaar of een zaag waar je nog niet mee door een pakje boter zaagt: het werkt niet goed én slecht gereedschap is meestal de reden van een verpeste snoeibeurt. Scherp spul is belangrijk, zo beschadig je de plant het minst.
  • Schoon spul
    Dat goede gereedschap, moet wel schoon zijn. Zie het als een operatie: als de arts met een ongesteriliseerd mes in je been snijdt, bestaat de kans op infecties. Dat geldt eigenlijk voor het snoeien van planten, hagen en bomen ook. Maak je tuingereedschap daarom na gebruik altijd even schoon.
  • Onderzoek
    Bekijk wat je plant, struik of boom nodig heeft. Niet zomaar klakkeloos overal op dezelfde manier snoeien, maar echt even opzoeken hoe dat werkt voor jou flora. Wedden dat het dan nu goedkomt?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metronieuws | Beeld: Getty Images