Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Pas op: oplichters ontwikkelen nepvariant van Tikkie

Pas op: oplichters ontwikkelen nepvariant van Tikkie

Pas op: oplichters ontwikkelen nepvariant van Tikkie

Als je met vriendinnen uiteten bent geweest, een cadeau hebt gekocht namens de hele vriendengroep of iets voor hebt moeten schieten voor je zus is een Tikkie sturen een van de handigste en snelste manieren om je geld terug te vragen. Tegenwoordig maakt bijna iedereen er gebruik van, en dat is precies waar oplichters misbruik van proberen te maken.

Lees ook: Handig: met dit simpele trucje bespaar je megaveel opslagruimte op je iPhone

Koop of verkoop je weleens iets via Marktplaats? Dan moet je goed opletten wanneer je een Tikkie ontvangt van een potentiële koper, want vooral daar proberen oplichters hun slag te slaan.

Zo gaan de oplichters te werk

Als je een product op Marktplaats hebt staan, is het natuurlijk wachten tot er geïnteresseerden zijn. Dat kunnen helaas ook oplichters zijn. Zij sturen dan een berichtje dat ze het aangeboden product willen kopen, maar slechte ervaringen hebben met Marktplaats wegens oplichters. Vervolgens sturen ze een Tikkie van 0,01 cent, ‘om je identiteit te verifiëren’.

In plaats van dat je door wordt gestuurd naar de echte site van Tikkie, kom je op een nepwebsite terecht die er vrijwel hetzelfde uitziet. Daar worden je bankgegevens buit gemaakt en krijgen de oplichters op die manier toegang tot je bankrekening die vervolgens geplunderd wordt.

Herkennen doe je zo

Fraudehelpdesk heeft de nepvariant van Tikkie ontdekt. De website van de oplichters is te herkennen aan de naam: ze hebben namelijk de ‘i’ in Tikkie vervangen door een kleine letter ‘L’.

Wees wantrouwend

Volgens Marktplaats is het ’t verstandigst om de communicatie via de eigen chat-app van de verkoopsite. Daarnaast kun je gebruik maken van de betaalverzoeken die je via Marktplaats kunt sturen.

Het advies van Fraudehelpdesk? ‘Wees altijd bijzonder wantrouwend als een koper vraagt om 1 cent over te maken’, wordt er geschreven op de website. ‘Dat is nooit nodig. Vertrouwt u een koper niet? Blaas dan de deal af.’

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock