Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Jouw paasontbijt al gepland? Zo style je de tafel hip en ánders dan anders

Jouw paasontbijt al gepland? Zo style je de tafel hip en ánders dan anders

Jouw paasontbijt al gepland? Zo style je de tafel hip en ánders dan anders

Pasen staat voor de deur en veel mensen hebben komend weekend dan ook een feestelijk paasmaal op de planning staan. Van een uitgebreid ontbijt met het gezin, tot een zalig verzorgde brunch, lunch of borrel bij vrienden of familie. Ben jij komend weekend aan de beurt om een spectaculair maal in elkaar te draaien en kun je nog wel wat stylingtips gebruiken? Dan ben je bij ons aan het goede adres.

Pastel, past season

Niemand minder dan Odette Simons, Creative Director bij interieurexpert Westwing, heeft ons voorzien van enkele fijne ideeën om de paastafel een stoere, strakke upgrade te geven. En voor de verandering is alles nu eens niet lila, geel en groen, maar heel stijlvol – en très Scandinavisch – zwart-wit. Of dat saai en kil is, een paastafel zonder kleur? Allesbehalve.

Een goede basis

Houd de basis – het servies en bijvoorbeeld het kleed of de placemats – neutraal en rustig met zoals gezegd zwart en witte elementen. Deze klassieke combi kán inderdaad wat kil ogen, maar er zijn trucjes om het geheel toch een warmere uitstraling te geven. Kleur voeg je bij deze strakke styling namelijk op een andere manier toe.

Idee 1
“Zet bijvoorbeeld kruidenplantjes op tafel, zodat jij en je eters de kruiden vers kunnen knippen aan tafel. Knalgroen geeft daarnaast lekker contrast met zwart-wit. Ook citroenen als decoratie op tafel zijn een instant sfeerverhoger”, aldus Odette. Geverfde eieren zijn natuurlijk wel een echte traditie, maar ook dat kan minimalistisch én zonder geklieder. “Je kunt je eieren ook versieren zonder verf, gewoon met een fineliner of zwarte stift!” Dat je er mooie strakke lijnen mee kunt maken is een pluspunt en geeft nieuwe mogelijkheden voor de kleine kunstwerkjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kruiswoordpuzzel, lief snorretje of mooie bloem getekend op je gekookte eitje?

Idee 2
Bruintinten en hout kunnen het monochrome geheel ook warmer doen lijken. “Kies daarom bijvoorbeeld voor bruine en witte eieren, schilder alleen de witte en laat de bruine eieren mooi egaal”, adviseert Odette. “Ouderwets spatten van eieren geeft een stoer marmereffect, waar ik dol op ben.” Houten planken en schalen maken het geheel helemaal ‘gezellig’.

Idee 3
Maak het geheel minder statisch en ‘gelikt’ door te spelen met vormen, structuren en materialen, zoals hout, keramiek, glas en linnen. Odette: “Vierkante (houten) planken of dienbladen geven bijvoorbeeld een leuk contrast met de veelal ronde vormen van borden, schaaltjes, glazen en kopjes. Een linnen tafelkleed oogt rustiek en is misschien nog wel mooier als het ongestreken op tafel ligt. Houten borden gebruiken in plaats van placemats is ook sfeerverhogend, wat gecombineerd met een decoratieve paastak op tafel een sfeervol en organisch geheel vormt.” Kies voor een langere tak en zet ‘m in een iets hogere, bij voorkeur glazen vaas. “Dan kun je er nog tussendoor spieken – wel zo gezellig – en oogt het wat minder massief.”

Idee 4
En om nog even door te gaan op die paastak; daar hoef je natuurlijk geen cheesy, traditionele versieringen in te hangen. Vervang de veren-kuikentjes, houten konijntjes en pastelkleurige eitjes eens voor iets anders. “Mix een paar strakke eitjes met toffe zwart-wit foto’s uit bijvoorbeeld een magazine (of maak het persoonlijk en ‘leen’ er een paar uit het familie-fotoalbum)”, aldus Odette. Gebruik ook geen shiny lintjes om de versiering erin te hangen, maar kies voor neutraal huis-, tuin-, en keukentouw of stijlvol zwart lint. Eitjes en foto’s kunnen ook bijzonder leuk zijn als kunstwerk aan de muur, door ze met zwart washitape – random, óf in een leuke paasvorm – aan de muur te hangen, tipt ze.

Lees ook
5 x de smakelijkste cadeautips – voor een ander óf jezelf – voor Pasen

Delen maar!

We zijn razendbenieuwd naar jullie creaties! Haal inspiratie uit de tips van Odette én onderstaande voorbeelden, en deel het resultaat de komende paasdagen met ons onder de facebookpost #Ikhebflair.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Westwing | Fotografie: Femke Schook