Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > De oven schoonmaken doe je zo!

De oven schoonmaken doe je zo!

De oven schoonmaken doe je zo!

Wie dol is op Heel Holland Bakt en zelf ook graag baksels maakt, weet dat de oven snel vies kan worden. Het boenen van de oven is niet het allerleukste klusje en stellen we liever uit. Gelukkig is er een snelle en simpele manier om de oven weer spik & span te krijgen. Het duurt maar een half uurtje.

Oven schoonmaken met citroen

Je hebt nodig voor een oven schoonmaken:

  • Stofzuiger
  • Warm water
  • Citroen
  • Microvezeldoekje
  • Schuurspons

Stofzuiger

Zuig met de stofzuiger alle losse kruimels en etensresten op. Vergeet niet de rubberen randen langs de deur, hier zitten vaak ook veel kruimels verstopt.

Citroen

Snijd citroenen in schijfjes en leg ze in een ovenschaaltje. Zet het schaaltje 10 minuten in een voorverwarmde oven (200°C). Door de warmte gaat het sap van de citroenschijfjes verdampen en dat weekt het vet van de binnenkant in de oven los.

Microvezeldoekje

Haal na 10 minuten het schaaltje uit de oven en neem de wanden af met een microvezeldoekje. Doordat het vet zacht is geworden, kun je de viezigheid nu eenvoudig wegvegen. Mocht het nodig zijn, gebruik dan bij hardnekkige plekken een natte schuurspons. Spoel het doekje of de spons goed schoon en neem de wanden nog een keer af. Dit doe je tot ze schoon en vetvrij zijn.

Drogen

Nu laat je de deur van de oven wijd openstaan, zodat de oven weer droog wordt. Intussen kun je het raampje van de oven aan de buitenkant schoonmaken met een beetje glasreiniger. Is de boel opgedroogd? Yes! De klus is geklaard. Schoonmaken hoeft voorlopig niet meer. Veel bakplezier!

Vanillesuiker

PS: Nog een extra tip voor de oven schoonmaken! Last van een vieze lucht in de oven? Verwarm de oven op 180°C en strooi een zakje vanillesuiker op de bodem. Laat de suiker vijf minuten liggen. De lucht verdwijnt razendsnel en de keuken ruikt heerlijk zoet naar gebak of ander lekkers uit een bakkerij.

 

Lees ook: