Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Ouders, opgelet: alles over de gevaarlijke #TidePodChallenge

Ouders, opgelet: alles over de gevaarlijke #TidePodChallenge

Ouders, opgelet: alles over de gevaarlijke #TidePodChallenge

Het is een hit in Engeland en Amerika: de zogeheten #TidePodChallenge. Bij deze gevaarlijke rage stoppen tieners een wastablet in hun mond tot het plastic omhulsel is opgelost. En dan is het de zaak om precies op tijd het ding weer uit te spugen.

Lees ook: Kinderartsen waarschuwen voor inslikgevaar van knoopcelbatterij

Facebook, Instagram en YouTube vulden zich de afgelopen tijd met video’s van de gevaarlijke trend. Maar waar komt het vandaan?

Wastabletten van Tide

De bizarre rage begon bij de wastabletten van het Amerikaanse merk Tide, daar komt dus ook de naam van de trend vandaan. Tieners wagen zich aan de trend omdat ‘de tabletten eruit zien als snoepjes’. Sommigen bijten ze zelfs kapot zodat het vloeibare wasmiddel eruit loopt. Hartstikke gevaarlijk, aldus artsen, naast misselijkheid en overgeven kan het namelijk leiden tot ademhalingsproblemen.

Giftige stoffen

De tabletten bestaan uit reinigingsstoffen die jouw vuile was zo schoon mogelijk laten worden. Daar worden nu eenmaal stoffen aan toegevoegd die niet bedoeld zijn om op te eten. Er staat niet voor niets op de verpakking vermeld dat je het uit de buurt van kinderen moet bewaren.

Procter & Gamble

Niet alleen artsen laten zich horen over de gevaren van de #TidePodChallenge, ook Procter & Gamble (het bedrijf achter de Amerikaanse wastabletten) waarschuwen voor de gevaarlijke trend op social media. ‘Onze wastabletten zijn zeer geconcentreerd en zijn bedoeld om kleding mee te wassen. Er mag niet mee worden gespeeld, in welke omstandigheid dan ook, zelfs als het als grap is bedoeld.’

Video’s verwijderd

Gelukkig let YouTube goed op dit soort trends en hebben ze dan ook al veel video’s verwijderd. ‘De richtlijnen van YouTube verbieden inhoud die bedoeld is om aan te zetten tot gevaarlijke activiteiten, die een groot risico op fysieke schade met zich meebrengen’, aldus een woordvoerder tegenover CNN. ‘Beelden ervan worden verwijderd zodra we ze tegenkomen.’ Ook Facebook en Instagram grijpen in door video’s van de #TidePodChallenge te verwijderen.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bronnen: NOS, Dutch Cowboys | Beeld: iStock