Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Ouders appen massaal achter het stuur

Ouders appen massaal achter het stuur

Ouders appen massaal achter het stuur

Uit resultaten van een ANWB-onderzoek onder basisschoolleerlingen blijkt dat ouders lang niet altijd het goede voorbeeld geven. Bijna zeventig procent van de vaders en moeder kijkt tijdens het rijden op hun telefoon.

Lees ook: ‘Ik ben onderweg’ mag niet meer: appen op de fiets wordt verboden

Een ruime meerderheid van de vijfduizend ondervraagde kinderen biechtte op dat hun ouders weleens appen tijdens het rijden.

Appen achter het stuur

Een woordvoerder van ANWB noemt het resultaat schokkend. Het is bekend dat volwassenen appen achter het stuur, maar dat zoveel van hen het doen, was een grote verrassing voor de ANWB.

Afleiding

De woordvoerder laat weten: ‘Wij willen in onze lesprogramma’s voor kinderen nog meer tijd besteden aan die afleiding. Ik denk dat we in een nieuwe enquête ook gaan vragen of kinderen hun ouders erop aanspreken. Als kinderen weten wat de norm is, dan gaan ze er waarschijnlijk wat van zeggen. ‘Dat mag niet papa’, zeggen ze dan.’

Straffen

Het lukt volgens de ANWB niet om bellen of appen achter het stuur compleet te verbieden. Wel laat de woordvoerder weten: ‘Misschien moeten we als weggebruikers ook alerter zijn en elkaar aanspreken op gedrag wat de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Iedereen wil tenslotte graag veilig thuiskomen.’

Bron: Linda | Beeld: GettyImages