Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Van een oude kippenschuur tot modern interieur: ‘In de muur zie je kogelgaten uit de WO II’

Van een oude kippenschuur tot modern interieur: ‘In de muur zie je kogelgaten uit de WO II’

Van een oude kippenschuur tot modern interieur: ‘In de muur zie je kogelgaten uit de WO II’

Kunstenaar Brenda wil vormgeven, dus boetseerde ze een voormalige kippenschuur om tot een modern interieur met ronde vormen, grafische patronen en retro-design meubels. De honderd jaar oude wijnranken bleven.

Binnenkijken bij…

Wie: Brenda van Roekel (33, interieurontwerper voor Studio Amber Isabel en keramist), Florian van Roekel (41, fotograaf)

Wat: stadsboerderij uit 1902 met druivenkas

Waar: Breda

Grootte: 164 m2 + druivenkas 120 m2

“Ik ken niemand met een betere smaak dan mijn vrouw.” Florian van Roekel neemt een slok thee en vervolgt: “Mij interesseert interieurstyling niet zo erg, ik vertrouw liever op haar.” Een paar jaar geleden besloten Florian en Brenda de drukte van Amsterdam te ontvluchten. Dat gebeurde op uitgesproken wijze: het stel bouwde eigenhandig een huis van stro. Gewoon, om te ervaren.

De tekst gaat verder onder de foto.

Terug naar de stad

Na twee jaar was duidelijk dat midden in de uitgestrekte natuur wonen te afgezonderd was voor Brenda.  “Ik wil graag op de fiets kunnen stappen om langs een vriendin te gaan. In tegenstelling tot Florian, hij luistert het liefst naar stilte.” De Funda-addicts kregen een huis – een voormalige kippenschuur – in het vizier die alleen via een weelderig begroeidwandelpad te bereiken was en toch midden in de stad lag. Tijdens hun eerste bezichtiging was het raak: Florians mond viel open bij het zien van de plantenkas, Brenda was verkocht toen ze het atelier binnenstapte. Het toeval wilde dat een bevriende fotograaf eigenaar van het geheel bleek te zijn. “En mijn moeder zat ooit op school op Landgoed Princenoord, waar dit perceel vroeger toe behoorde,” vertelt Brenda. Meant to be, dus.

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Oog voor detail

Dagen en nachten verdwaalden Brenda en Florian op internet op zoek naar de tegels, lampen en buitenkansjes.  “Door heel veel te zien definieer je je smaak. Mijn vormgevingsachtergrond kwam helemaal tot bloei op deze prachtige plek.” Dat is terug te zien in Brenda’s oog voor detail. Tegels in visgraatpatroon reiken tot het plafond en de zeskantige vloertegels in de keuken hebben dezelfde tekening als het driedimensionale kubuspatroon van de houten vloer. Brenda: “Die organische en grafische vormen gebruik ik ook in mijn werk.” Florian vult aan: “We houden van natuurlijke materialen. Ik vind het mooi als jarenlang gebruik zichtbaar wordt, zoals traptreden die in het midden uitgesleten zijn. Laat zo’n vloer ook maar zijn eigen geschiedenis krijgen.”

Creatief Perfectionisme

De meer dan honderd jaar oude druivenkas is het domein van Florian. Een uitgekiend bewateringssysteem voorziet zijn ecologisch opgekweekte plantjes van water. Tomaten, pepers, paprika: hier kom je de winter wel mee door. “Kijk, daar in de muur zie je kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog. In die tijd kweekten ze hier tabak, dat groeit hier nog steeds.” Het is duidelijk dat dit stel zich hier senang voelt. Met een gastenverblijf laten ze anderen meegenieten. Valt er nog wat te dromen? Florian: “Eigenlijk niet. Ik vind dat het hier heel lekker gaat.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

De kracht van herhaling

Brenda en Florian schrokken er niet voor terug om oude elementen te combineren met moderne tegenhangers. Zo mixen ze ook met vormen en structuren. Het strakke marmer met de gevlochten stoeltjes, de zeshoekige tegels – die mooi aansluiten op de geblokte houten vloer in de woonkamer – en de strakke metrotegels op de wand. Door ervoor te zorgen dat de kleuren hier en daar worden herhaald, ontstaat toch een passend geheel.

Handige ruimtebespaarder

De slaapkamer wordt van de badkamer gescheiden door een schuifdeur. Een slimme oplossing, want zo bespaar je veel ruimte die je anders vrij zou moeten houden voor de draaicirkel van de deur. Hier is gekozen voor een deur van gewapend glas met een metalen frame. Het gewapende glas geeft niet alleen een ‘oud karakter’ aan de verder strakke ruimte, maar zorgt ook voor privacy, doordat je er niet doorheen kunt kijken.

Lees ook:
Binnenkijker: ‘We zochten een bovenwoning, maar vonden een benedenwoning mét tuin!’

Te gast bij Huize Druivelaar

Brenda en Florian houden hun prachtige huis niet alleen voor zichzelf. Ze hebben er gastenverblijven ingericht, zodat het huis ook als bed & breakfast kan worden ingezet. Een heerlijke plek voor wie een bezoek aan Breda wil combineren met rust en natuur. huizedruivelaar.nl.

Meer zien? In Flair 21-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 1 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

binnenkijker