Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Opruimtips: de voorjaarsschoonmaak in zeven simpele stappen

Opruimtips: de voorjaarsschoonmaak in zeven simpele stappen

Thuis & wonen
Opruimtips: de voorjaarsschoonmaak in zeven simpele stappen

We hebben al een aantal mooie dagen gehad en wij zullen dan ook vast niet de enigen zijn bij wie het begint te kriebelen. Het is tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Met deze zeven tips is jouw huis binnen no time weer helemaal georganiseerd. 

Lees ook: 9 gewoontes van mensen die nooit hun huis hoeven opruimen

1: Durf weg te gooien
Of het nou een kledingkast, schuur of rommelhok is, wanneer we iets uit moeten zoeken zien we ineens honderden redenen om nutteloze voorwerpen te bewaren. Die dure jurk die drie maten te klein is zul je volgend jaar zeker wel weer passen en ooit zul je verse pasta maken met die pastamachine die al drie jaar in de doos staat.

Afgelopen met die onzin! Wie op wil ruimen moet ook durven weg gooien. Kleding die je al langer dan een jaar niet gedragen hebt, kun je met gemak afschrijven en alles met gaten, scheuren of vlekken moet sowieso de deur uit.

2: Maak een lijstje 
Van het wassen van de gordijnen tot het uitzoeken van de kledingkast, alle klusjes die je wilt doen, schrijf je op. Wanneer je een klus hebt afgerond, streep je hem door. Het doorstrepen van volbrachte taken geeft een voldaan gevoel en motiveert om door te gaan.

Maak vooral geen planning. Je kunt wellicht wel inschatten hoeveel tijd iets nodig heeft, maar dat kan zomaar uitlopen. Voor je het weet loop je achter en klopt er niets meer van je plannen. Dat zorgt dan weer voor frustratie en werkt juist demotiverend.

3: Werk in één ruimte tegelijk 
Halsoverkop in drie kamers tegelijkertijd opruimen resulteert waarschijnlijk in een grotere rommel dan waar je mee begon. Je kunt beter per ruimte werken. Je gaat pas naar de volgende wanneer de ruimte waar je mee bezig bent af is en je geeft alles direct een plekje.

4: Werk met de klok mee 
Wanneer je zomaar ergens begint, loop je de kans na een tijdje kwijt te zijn waar je bent gebleven. Wanneer je in één hoek begint en met de klok mee werkt, onthoud je altijd waar je gestopt bent.

5: Dichte kasten zijn het best
Zo’n open boekenkast staat heel chique, het heeft zeker zijn charme. Toch oogt het heel rommelig. Een ruimte ziet er het meest georganiseerd uit met dichte kasten. Bang dat dat wat klinisch lijkt? Zorg dan voor een aantal leuke accessoires om sfeer te creëren.

6: Werk je administratie bij 
Het is misschien het minst leuke klusje van allemaal, maar wel ontzettend belangrijk. Werk je administratie weer helemaal bij. Het handigst is om te beginnen met drie stapels: bewaren, weg en to-do. De laatste moet je dan ook meteen afwerken. Opgeruimd staat netjes.

7: Houd het netjes 
Het kost even wat tijd, maar eindelijk is het gedaan! Alles wat weg moest is weg en alles wat rondslingerde heeft een plekje. Het belangrijkste is nu om het zo te houden.

Rooster wekelijks een halfuurtje in om de administratie bij te werken. Wanneer je dit goed bijhoudt, kost het veel minder tijd en loop je niet achter de feiten aan.

Een goede vuistregel is om voor ieder nieuw voorwerp dat je koopt, iets anders weg te gooien. Op die manier houd je ruimte en blijf je je bewust van wat je wel of niet nodig hebt.

Tijd om te beginnen met de voorjaarsschoonmaak. Schenk een kop koffie of een lekker wijntje in, zet je lievelingsmuziek aan en opruimen maar!

Shoppen is altijd een goed idee