Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Opgepast: Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor besmette eieren

Opgepast: Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor besmette eieren

Opgepast: Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor besmette eieren

Eet jij graag een eitje bij het ontbijt? Wees dan gewaarschuwd, want een deel van de eieren die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, kunnen besmet zijn met de schadelijke stof Fipronil. En da’s dus een luizenmiddel. Bah!

Lees ook: Handig: zo weet je of je eieren nog goed zijn

Matig toxisch
Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt Fipronil voor de mens als ‘matig toxisch’. Wanneer je dit stofje in grote hoeveelheden tot je neemt, kan het middel schade toebrengen aan nier, lever of schildklier.

Controleren
Als je nog eieren in de koelkast hebt staan, is het aan te raden om even te checken welke code erop staat. De code staat gestempeld op de bovenkant van het ei. Eieren die besmet zijn, hebben de codes: X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43835XX, X-NL-42766XX, X-NL-42071XX, X-NL-43514XX, X-NL-41679XX, X-NL-43879XX, X-NL-43640XX, X-NL-42659XX op de bovenkant staan.

Schadelijk
Het Fipronil-gehalte in deze eieren is hoger dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid en kan vooral bij kinderen schadelijk zijn. Wanneer je eieren in de koelkast hebt staan waar deze code op staat, wordt er dan ook aangeraden deze niet te eten.

Pluimveebedrijven stilgelegd
Vorige week werd geconstateerd dat een luizenbestrijder het afgelopen jaar Fipronil had gebruikt bij een groot aantal pluimveebedrijven tegen bloedluis. Dit middel is niet toegestaan in de pluimveehouderij. Inmiddels zijn 180 pluimveebedrijven stilgelegd en alle geleverde eieren zijn teruggeroepen.

Wil je niets meer missen van Flair deze zomer? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: 10 x Flair voor 10 euro!

Bron: ANP