Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Opgebiecht: ‘Mijn hele leven wordt hierdoor beïnvloed’

Opgebiecht: ‘Mijn hele leven wordt hierdoor beïnvloed’

Opgebiecht: ‘Mijn hele leven wordt hierdoor beïnvloed’

Britt (25): ‘Ik heb een probleempje waarvoor ik me doodschaam. Het is me tot nu toe gelukt dit verborgen te houden voor de buitenwereld, maar nu ik aan het daten ben en het serieus dreigt te worden, ben ik bang dat dat niet meer blijft lukken. Aan de ene kant benauwt dat idee me zo, dat ik bijna overweeg om het maar af te kappen. Aan de andere kant: ik kan toch niet mijn hele leven single blijven omdat ik last heb van extreme winderigheid?

Lees ook: Opgebiecht: ‘Ik zit het liefst thuis bij mijn zoon’

Ze zeggen dat mensen zo’n tien tot vijftien windjes per dag laten. Ik heb die van mij nooit geteld, maar ik laat er volgens mij al tien als ik wakker word. En dan geen kleine, maar van die lange, luidruchtige. Meestal ruik je ze niet hoor, maar het geluid is zo gênant. Dat is toch totaal niet vrouwelijk? Elke man knapt toch af als-ie naast een vrouw wakker wordt die klinkt als een schuiftrompet? Ik heb dit niet altijd gehad, het is pas sinds een jaar of vier zo erg. Intussen heb ik al van alles geprobeerd: pillen van de drogist, extra vezels, geen frisdrank of koffie meer, minder zuivel, minder brood, glutenvrij, minder pasta, geen alcohol, uien en knoflook, minder vet, geen kool, geen bonen, geen fruit, geen zoetigheid, geen kauwgom…

Ik ben bij de huisarts geweest, heb me suf gegoogeld, heb op fora tips van lotgenoten gekregen, maar niets lijkt blijvend te helpen. Ook probiotica, medicatie van de apotheek en venkelthee werken niet. Mijn huisarts, bij wie ik na twee jaar – met het schaamrood op de kaken – toch maar eens langsging, heeft geen idee wat de oorzaak kan zijn van mijn flatulentie. Mooi woord hè, klinkt beter dan ‘winderigheid’. Maar hoe leuk je het ook verpakt, feit is dat ik extreem veel scheten laat en als ik ze te lang ophoud, krijg ik enorme buikpijn en begint alles te borrelen. Mijn hele leven wordt hierdoor beïnvloed. Gelukkig werk ik als freelance vormgever veel thuis en zit het me qua werk dus niet erg in de weg, maar in mijn sociale leven is dat wel anders. Yoga doe ik maar op een matje in de huiskamer, met een filmpje op YouTube. Ik deed twee keer per week een klasje, maar het kostte me te veel moeite (en pijn) om daar iedere keer mijn windjes op te houden.

‘Het liefst spreek ik af in een drukke kroeg. Daar hoort niemand dat ik een scheet laat’

Als ik een verjaardag of een afspraak met vriendinnen heb, kan ik daar dagen tegenop zien. Omdat ik bang ben dat mensen het horen en dan loop ik de hele avond weer met een opgeblazen gevoel en borrelende darmen rond. Na een tijdje kan ik amper nog bewegen van de pijn. Pas als ik thuis de lucht laat ontsnappen verdwijnt dat weer. Eigenlijk spreek ik het liefst in een kroeg af. Daar is het omgevingsgeluid zo hard dat ik er wel een paar kan laten waaien zonder dat iemand het merkt. Zo leerde ik Danny ook kennen, twee maanden terug. Bij de bar raakte ik met een van zijn vrienden aan de praat en hij kwam erbij staan. Ik gaf hem m’n telefoonnummer, maar toen ik thuiskwam, dacht ik meteen: laat maar, ik kan niet met hem afspreken. Maar hij appte me en na een paar weken berichtjes sturen, kon ik er toch niet onderuit: ik vind hem echt heel erg leuk.

Inmiddels hebben we een paar dates gehad, maar dat heb ik wel zo weten te plannen dat het voor mij nog ‘veilig’ was. We zijn een keer naar een actiefilm geweest (lekker veel herrie!), hebben een keer ’s middags wat gedronken, zijn uit eten geweest en naar de Apenheul. Dates die maximaal vier uur duurden en waar ik af en toe even weg kon om te ontluchten. Ik merk dat het serieuzer wordt tussen ons, ik wíl dat het serieuzer wordt. Hij heeft al een paar keer gevraagd of ik bij hem wil komen eten, hij schijnt goed te kunnen koken. En natuurlijk wil ik dat, maar bij hem thuis, zonder ‘ruis’, kan ik het vast niet lang verbergen. En al helemaal niet als ik bijvoorbeeld blijf slapen: ik kan het echt geen hele nacht inhouden. En wie weet wat ik in mijn slaap laat vliegen? Ik word hier zo onzeker van, soms kan ik wel janken. En dat allemaal om iets wat iedereen doet, maar stom genoeg nog steeds taboe is.’

Ook iets op te biechten? Stuur dan een mailtje naar flair@sanoma.com.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Beeld: Sanoma Beeldbank