Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Onrijpe avocado? Wacht niet en maak er deze 5 gerechtjes mee.

Onrijpe avocado? Wacht niet en maak er deze 5 gerechtjes mee.

Thuis & wonen
Onrijpe avocado? Wacht niet en maak er deze 5 gerechtjes mee.

Is je avocado nog niet rijp genoeg om op te eten? Wacht niet langer, en maak er nu deze 5 lekkere gerechtjes mee. Ze werken namelijk perfect met avocado’s die nog een tikje hard zijn.

Zo weet je of een avocado rijp is
Er even in knijpen kan al een indicatie geven. Maar je krijgt al snel een boze blik toegeworpen als je dat in de winkel doet. Verwijder daarom subtiel het stukje waar de steel zat. Zie je een groene kleur, dan is de avocado nog niet rijp genoeg. Zie je een donkerbruine kleur? Dan is de avocado overrijp. Is het geel, dan is je avocado perfect.

Geschaafde avocado
Gebruik een dunschiller en maak flinterdunne sliertjes van je avocado. Heel lekker op geroosterd brood, pizza, in een salade of bij een eitje.

Avocadofrietjes
Crunchy aan de buitenkant en romig aan de binnenkant. Voor deze hemelse frietjes komt die onrijpe avocado goed van pas. Zo maak je ze: verwarm de oven op 210 °C, snijd de avocado in dikke plakken (2 à 3 cm), meng 60 gram bloem met een snuf zout in een schaal, kluts twee eitjes in een andere schaal, doop de avocadofrietjes eerst in de bloem (schud af), daarna in het ei en haal ze ten slotte door wat panko. Leg de avocadofrietjes op een bakplaat en bak 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

In de wok
Avocado is ook lekker in een warm gerecht. Snij je onrijpe avocado in blokjes en roer ‘m door je wokgerecht. Lekker bij nasi goreng of in een leftover gerecht met allerlei groenten, mango en restjes kip.

Avocado-ei
Het perfecte zondagochtendontbijt: een gebakken avocado met ei. Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de avocado en verwijder de pit. Breek een eitje op de plek waar de pit zat en leg de avocado voorzichtig op het ovenrooster. Bak 10 minuutjes, tot het ei is gestold. Kruid goed met peper en zout. Lekker met knapperige blokjes spek en een snuifje cayennepeper.

Copyright: Flair

Tip: om een avocado te laten balanceren op een bord, kan je ’m op een laagje zout leggen, zodat hij stabiel ligt.

Avocado pancakes
Een perfect ontbijt, deze avocado pancakes. Zo maak je ze: doe 1 avocado, 200 g (soja)melk, 2 eieren, een snuifje zout en het sap van 1 limoen in de blender en mix fijn, voeg 1 tl (wijnsteen)bakpoeder en 100 g volkoren speltmeel toe en roer goed, bak kleine pancakes goudbruin in een pan met wat kokosolie. Lekker met een scheut ahornsiroop!

Bron: Flair.be

Tekst: Isa Naeyaert

Lees ook:

Shoppen is altijd een goed idee