Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Oliebollen

Oliebollen

Thuis & wonen
Oliebollen

Een keer geen oliebollen kopen voor tijdens Oud & Nieuw, maar lekker zelf maken? Hoe je dat doet lees je hier. Sofie deelt haar recept voor overheerlijke oliebollen met ons. 

Oliebollen

Tijd: 70 min. voorbereidingstijd + 15 min. bereidingstijd

Voor 15-18 oliebollen

Dit heb je nodig

375 ml melk
18 g roomboter
375 g bloem
1 tl zout
5 g gedroogde gist of 15 g verse gist
1,5 tl suiker
1 ei
poedersuiker om de oliebollen mee te bestrooien
evt. krenten/rozijnen en stukjes appel (voeg die toe aan het beslag)

Zo maak je het

Verwarm de melk tot kamertemperatuur en smelt de roomboter in een pannetje of de magnetron. Doe de bloem en het zout in een grote kom. Meng de gist en de suiker met wat warme melk en doe dit bij de bloem. Giet beetje voor beetje de rest van de melk erbij, zodat er een gladde massa ontstaat. Roer nu het losgeklopte ei erdoor tot die volledig is opgenomen. Voeg de gesmolten roomboter toe. Verdeel het beslag over 2 kommen (of gebruik 1 grote kom of schone emmer) en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Zet op een warme plaats en laat ongeveer een uur rusten. Verwarm je frituurolie tot 160C. Maak met een (ijs)lepel bolletjes van het beslag en laat die voorzichtig in de olie glijden. Maak de oliebollen niet te groot en doe er niet te veel tegelijkertijd in de olie! Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om. Schep de oliebollen uit de frituur als ze egaal bruin zijn. Even uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laagje keukenpapier.

Eet smakelijk!sopie_150px

Sofie

Dit recept komt van Lekker en Simpel, de blog van Sofie

 

Zie ook:

 

Shoppen is altijd een goed idee