Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Oei: déze 5 dingen mag je nóóit alleen met water schoonmaken

Oei: déze 5 dingen mag je nóóit alleen met water schoonmaken

Thuis & wonen
Oei: déze 5 dingen mag je nóóit alleen met water schoonmaken

Love it or hate it, schoonmaken moeten we allemaal. Maar wist je dat heel veel dingen helemaal verkeerd schoongemaakt worden? Met alleen een beetje water kom je er niet en zeker bij déze 5 dingen moet je oppassen dat je het wel goed schoonmaakt. 

1. Leer, fluweel, suède

Water kan ervoor zorgen dat er op deze stoffen vlekken en strepen achterblijven. Wat er dan kan gebeuren is dat het leer kan gaan barsten. Gebruik bijvoorbeeld voor je leren bank of je leren laarsjes een speciale spray of een speciale leerreiniger. Zo kun je er in ieder geval nog lang van genieten én houd je het schoon.

2. Elektronica

Oké, klinkt best logisch, maar het zit net even iets anders. Vaak worden toetsenborden, televisies, afstandsbedieningen, en dergelijke, met een natte doek schoongemaakt. Wat er dan gebeurt, is dat vochtdruppeltjes blijven zitten en zo je apparaat binnen kunnen kruipen. Wat gebruik je dan? Speciale computer en schermdoekjes, of een huismiddeltje: een microvezel doek met een beetje alcohol.

3. Houten meubels of vloeren

Misschien wist je het al, maar hout en water gaan niet zo goed samen. Ga je bijvoorbeeld met een erg natte doek over je houten meubels of dweil je je vloer met een goede scheut water? Grote kans dat het water in je hout sijpelt, dit kan er weer voor zorgen dat het hout verkleurt of opzwelt. En dat willen we niet toch? Belangrijk voor houten meubels of vloeren is dat je het goed afstoft en gebruik voor een grondigere reiniging speciale houtpoets-middeltjes.

4. Gasbranders op je fornuis

Ook voor de gasbranders op je fornuis is water niet het beste schoonmaakmiddel. Het water kan er namelijk voor zorgen dat je gasbranders beschadigen en daardoor minder goed werken. Om toch je fornuis weer te laten glimmen, kun je beter een ontvetter of een ander reinigingsmiddel te sprayen. Doe dit dan op een droge of een doek die een heel klein beetje vochtig is.

Lees ook 
Twitter gaat los: waarom je dat ‘nutteloze’ plastic lipje van een nieuwe fles olie nóóit moet weggooien

5. Zijde

Net zoals leer, fluweel en suède, is zijde een erg kwetsbare stof. Hierdoor lijkt de stof schoonmaken met water, voor veel mensen de beste manier. Maar niets is minder waar. Helaas kan het water sporen achterlaten, waardoor de zijde niet meer mooi is. Was het daarom uit in de wasmachine op het zachtst mogelijke programma, of met de hand met wat wasmiddel. De stomerij is natuurlijk ook altijd een veilige optie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nlbeeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee