Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Toch cultuur snuiven terwijl je de deur niet uit kunt? 16x musea die je gewoon online bezoekt

Toch cultuur snuiven terwijl je de deur niet uit kunt? 16x musea die je gewoon online bezoekt

Toch cultuur snuiven terwijl je de deur niet uit kunt? 16x musea die je gewoon online bezoekt

Een dagje eropuit naar een museum zit er op dit moment niet in. Maar voor alle kunstliefhebber: niet getreurd. Er zijn vele musea die hun deuren digitaal openen, zodat je vanaf je bank, balkon of bed een bezoekje kunt brengen aan je favoriete kunstwerken.

Rijksmuseum – Amsterdam

Buiten dat je meer dan 700.00o kunstwerken online kunt bewonderen, is het ook mogelijk podcasts te beluisteren, een kijkje achter de schermen te nemen en via Instagram ‘Sleutels van het Rijks’ bekijken.

Van Gogh Museum – Amsterdam

Het Van Gogh Museum houdt zowel jongeren als ouderen bezig dezer dagen. Op hun site geven ze tips hoe je het museum toch nog kunt bezoeken, er staan leuke lesmaterialen voor de jongsten onder ons klaar ook zij zijn te vinden op de socials.

Naturalis – Leiden

Naast dat je verschillende collecties kunt bekijken over onder andere vogels en fossielen, ontdek je bij het BioPortal allerlei interessante natuurhistorische informatie.

Teylers Museum – Haarlem

Dit museum opent zijn deuren speciaal voor de kids. Er staan online gezellige kleurplaten en voorleesboeken klaar, en ze kunnen zelf aan de slag met proefjes. Via de app ‘Grootmeesters’ worden ze in contact gebracht met onder anderen Michelangelo en Rembrandt. Goed om te weten voor de ouders: tijdelijk is de app gratis beschikbaar om álle kinderen die niet naar school kunnen te kunnen vermaken.

NEMO – Amsterdam

Vind je proefjes doen niet alleen een activiteit voor de kinderen, ‘surf’ dan naar de site van NEMO. Zij bieden de mogelijkheid om thuis allerlei wetenschappelijke experimenten uit te voeren.

Zaans Museum – Zaanstad

Iedereen kent de Zaanse Schans wel. Deze groene huisjes zijn bewonderenswaardig, maar ook de geschiedenis ervan is leuk om je in te verdiepen. Het thuismuseum is vanaf nu online geopend en deelt elke week een vlog en biedt workshops aan voor het hele gezin. Directeur Jan Hovers neemt je digitaal mee op tour voor grappige weetjes over elk object.

Rijksmuseum van Oudheden – Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden ga je terug naar de tijd met mummies en farao’s uit de oude Egyptische tijd. Online kun je alle zalen rondlopen en zelf eerdere tentoonstellingen terugkijken.

Lees ook
Goed nieuws voor alle thuiszitters: bankhangen is zo slecht nog niet

Museum De Lakenhal – Leiden

Bezoek ook eens Museum De Lakenhal in Leiden online, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de stad. Er is zowel historische kunst van Jan Steen als modern werk van Erwin Olaf te vinden. Op de site is er een 360 graden-tour te vinden, ínclusief gids en experts.

Museum Boijmans Van Beuningen – Rotterdam

Ondanks dat het museum voor maar liefst zeven jaar gesloten is vanwege renovatie, kun je het nog wel degelijk bezoeken, namelijk virtueel. Alle kunstgeschiedenis bekijk je lekker vanuit huis doormiddel van een 360 graden-tour en afbeeldingen van de vele mooie schilderwerken.

Beeld en Geluid – Hilversum

Waar het te verwachten was dat alles online te vinden zou zijn, is toch wel het Beeld en Geluid in Hilversum. Alles wat ooit op de Nederlandse televisie of radio is gekomen, kun je op de website terugkijken- én luisteren. Prachtig vermaak voor iedereen.

Stedelijk Museum – Amsterdam

Speciaal vanwege de coronamaatregelen komt het Stedelijk Museum met het ‘Stay at home Stedelijk.’ Elke vrijdag is er een live tour te bekijken op Instagram over verschillende tentoonstellingen. Bekijk mini-docu’s over de kunstenaars, laat de kids een workshop volgen en beluister de audiotours precies zoals ze in het museum zelf te horen zijn. Je hoeft je huis dus echt niet uit om een dagje te genieten.

Mauritshuis – Den Haag

Ook al bekijk je de kunstwerken liever in real life, het Mauritshuis heeft een goede oplossing bedacht om ze online te kunnen aanschouwen. Met het ‘Mauritshuis at home’ kun je alsnog van het beste van Rembrandt en Vermeer genieten. Door te lezen, luisteren en kijken, worden al je zintuigen cultuur geprikkeld.

Museum Blokhuispoort – Friesland

Op zoek naar de Nederlandse geschiedenis? Neem dan een kijkje op de website van Museum Blokhuispoort. Je kunt 24 uur per dag de geschiedenis van de voormalige gevangenis van Leeuwarden online raadplegen.

Virtueel Museum Salland –  Overrijsel

De naam van dit museum zegt het al: de kunst is virtueel, oftewel online te bekijken. Kunstenaars, kunstenaarsverenigingen en kunstateliers krijgen de mogelijkheid een expositie in te richten op de website en wij als bezoekers kunnen alles gratis bewonderen.

Museum ‘s Heeren Loo – Ermelo

Wandel langs zestien thema’s en ontdek hoe de ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking zich in 120 jaar heeft ontwikkeld.

Lees meer
Klaar met Netflix? Deze activiteiten zorgen voor een creatief ‘huisarrest’

Thuismuseum

Heb je geen enkele voorkeur voor een museum dat je wilt bezoeken, ga dan naar Thuismuseum. Speciaal vanwege de coronacrisis is dit platform opgezet om de Nederlandse cultuursector te steunen. Jip neemt je mee langs prachtige werken in verschillende musea. Via Instagram kun je een virtuele rondleiding mét gids aan je digitale zijde aanvragen voor een museum naar keuze. Kijken, kijken, niet lopen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl, dagjeweg.nl, museumkwartier.nl | Beeld: Brunopress