Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hebben jouw planten ook gaten in hun bladeren? Dít is waarom

Hebben jouw planten ook gaten in hun bladeren? Dít is waarom

Thuis & wonen
Hebben jouw planten ook gaten in hun bladeren? Dít is waarom

Wie heeft er tegenwoordig niet zo’n gezellige Monstera plant (oftewel de gatenplant) in de woonkamer staan? Deze Pinterest-waardige plant is werkelijk een plaatje om te zien en kan een leuke toevoeging van groen zijn aan je interieur. Zoals je aan de naam al kan aflezen – de gatenplant – staat deze groene vriend bekend om de gaten in zijn bladeren. Fun fact: dít is waarom die gaten er zijn.

Het onderzoek

Hebben deze gaten in je Monstera plant ook nog een bepaald nut? Ja zeker! Je zou denken dat het de groei van de plant alleen maar tegenwerkt, omdat de plant door de gaten minder zonlicht zou kunnen opvangen. De Amerikaanse biologe Cassie Lubenow zocht naar een verklaring hiervoor.

Theorieën

Voor het onderzoek stelde Lubenow verschillende theorieën op en probeerde er dan ook heel wat uit. Ze dacht bijvoorbeeld dat de gaten er waren zodat de plant in een storm beter zou kunnen overleven, omdat de weersomstandigheden zo minder vat op de bladeren zou kunnen krijgen. Ze probeerde dit en nog veel andere theorieën uit. Echter bleek het allemaal niks te maken hebben met de gaten in de bladeren.

Lees ook
Waarom een ui misschien wel dé redding is voor je planten

Het nut

Wat kon het dan wel zijn? Algemene kennis is dat een plant natuurlijk water moet hebben. De biologe probeerde nog één laatste test uit; namelijk de test met een gieter. Ze gaf een plant zonder gaten water en ze gaf een plant mét gaten water. Wat bleek? De plant mét gaten zorgden voor een betere doorstroming van het water naar de stam, dan de plant zonder gaten. Het échte nut van de gaten in je geliefde plantje is dus dat-ie op deze manier veel meer water binnenkrijgt. Planten werken in all mysterious ways. Leuk feitje, toch?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl, beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee