Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Minimaliseren kun je leren en dit zijn de beste tips

Minimaliseren kun je leren en dit zijn de beste tips

Minimaliseren kun je leren en dit zijn de beste tips

Gelukkiger leven? Doe je spullen weg! Minder is het nieuwe meer. Meer vrijheid, meer rust, meer balans. Tijd om te minimaliseren. 

Minimaliseren

Je bezittingen – boeken, kleren, sentimentele herinneringen, verzorgingsproducten, keukenspullen enzovoorts – terugbrengen tot honderd spullen: zou jij het kunnen? De Amerikaanse huisvader Dave Bruno deed het voor zijn 100 Dingen Project. De reden: hij zat ‘stuck in his stuff’. ‘Je opent je garage: je auto past er niet meer bij, zo veel rommel staat er. De inloopkast: rommel. De kelder: rommel.’ Overal waar we kijken is rommel, benadrukt hij in een TEDx Talk. Hij ergerde zich al langer aan het niet te stuiten consumentisme van ons, aan die tomeloze verzameldrift.

Het zit in de mens om altijd meer te willen, maar waar houdt het op? En wat heb je eraan? ‘Als ons model van overmatig consumeren zou werken, zou dat dan inmiddels niet duidelijk zijn? Maar de economieën zijn fragiel en mensen angstig en ontevreden. Meer spullen maken ons niet succesvoller of blijer, integendeel,’ concludeert hij. ‘Spullen namen mijn leven over. Ze zijn namelijk niet passief: ze willen je tijd, je aandacht, je toewijding.’ Met zijn 100 Dingen Project wilde hij bewijzen dat hij een vervuld, gelukkig en succesvol leven kon leiden zónder al die overtollige zooi.

Beweging

Dave inspireerde miljoenen mensen in de hele wereld. Het 100 Dingen Project is een beweging geworden. Sommige volgers maakten er een ware wedstrijd van, zoals ene Colin Wright (51 spullen), Leo Babauta (50 spullen) en yogalerares Nina Yau (47 spullen). Anderen keken verder dan alleen aantallen en werden op hun beurt degenen die mensen inspireren. Zoals Joshua Becker, oprichter van het populaire Becomingminimalist.com. En de vrienden Joshua en Ryan, twee dertigers die het blog Theminimalists.com startten, delen filmpjes en slingeren op hun Facebookpagina de ene na de andere oneliner de wereld in. Zoals ‘There are plenty of things that are important in life. Stuff is not on that list.’ Ze hebben 4 miljoen volgers en kregen de afgelopen jaren aandacht in elke krant en tv-show die ertoe doet in de VS.

Ook in Nederland verspreidt de trend zich als een olievlek. Het ene na het andere opruimboek komt uit en er ontstaan steeds meer initiatieven, zoals Facebookgroepen en blogs met tips en opruimprojecten. Dieuwke van der Meer-Posthumus (33) is dankzij initiator Dave Bruno sinds drie jaar bezig met minimaliseren en runt onder meer de website Moedersminimalisme.nl.

‘Na de geboorte van mijn dochter zat ik niet lekker in mijn vel. De bevalling was traumatisch geweest en ik was moe door de gebroken nachten. Ik stoorde me aan alle spullen om me heen. Ik googelde op ‘spullen’ en las over het 100 Dingen Project. Terwijl ik mijn dochter borstvoeding gaf, keek ik haar kamertje rond. Ik telde meer dan honderd spullen. Dat vond ik een bizar gegeven: dat een meisje dat nog maar net op aarde was, al zo veel had. Het leven gaat toch om meer dan dat?’ Op zoek naar tips en informatie over minimaliseren stuitte ze voornamelijk op Amerikaanse sites. ‘In Nederland was er nog amper informatie te vinden. Daarom startte ik mijn eigen blog en al snel ging ik mensen adviseren. Ik krijg veel mails: ‘Ik heb zo veel spullen, hoe zet ik de knop om zodat ik ze weg kan doen?’’

Lees ook
Van gras tot chocolade: zo verwijder je deze 6 typische vlekken uit de kleding van je kinderen

Tips!

  • Begin per kamer / ruimte met het opruimen. Wat gebruik je écht van alles wat er staat? Welke spullen betekenen iets voor je? De rest: weg ermee! Maak drie dozen: één om weg te geven (of Kringloop), één voor de verkoop (Marktplaats) en één voor de vuilstort.
  • Doe mee aan challenges als De 5 Grote Opruimweken of The Minimalist Game. Bij De 5 Grote Opruimweken bijvoorbeeld wordt elke week iets aangepakt: kleding & textiel, verzorgingsproducten & schoonmaakmiddelen en speelgoed van de kinderen.
  • ‘Wat als ik het ooit nodig heb?’ Dit is hét struikelblok van iedereen die flink gaat opruimen. Wees reëel: als je die boeken, tijdschriften, recepten of wat dan ook al maanden of jaren niet hebt ingekeken, is de kans dat je dat alsnog gaat doen minimaal.
  • The Minimalists hanteren de 20/20 regel om de ‘gevaarlijke’ drie woorden ‘voor het geval dat’ (die je ervan weerhouden om bijvoorbeeld die 20 diepvriesbakjes weg te doen) te tackelen: alles wat je binnen 20 minuten voor maximaal 20 euro kunt halen, kun je wegdoen.
  • Al die knutsels van je kinderen, waar laat je ze? Maak een strenge selectie. Bijvoorbeeld één topstuk per jaar. Van de rest kun je ook foto’s maken.
  • Voorkom dat je huis weer dichtslibt met spullen. Heb je iets nieuws nodig, denk dan kritisch na over je aankoop. Heb je het echt nodig? Hoe lang ga je hier plezier van hebben?
  • Vraag voordat je iets koopt eerst eens om je heen of je het ook van je vrienden kunt lenen. Vaak mag je het zelfs gratis overnemen.
  • Koop spullen tweedehands (Facebookgroepen, Marktplaats, kringloopwinkels) en laat je inspireren door sites als Derijkemeisjes.com. Ook kleding kun je kopen bij kringloop- en vintagewinkels. Leuke initiatieven zijn Dekledingbibliotheek.nl (Utrecht), De Dewaslijn.com (je hangt drie kledingstukken aan de waslijn en mag er drie voor terugpakken) en kledingruilfeesten

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images