Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hè, getver: dit is dus écht de meest vieze plek in de badkamer

Hè, getver: dit is dus écht de meest vieze plek in de badkamer

Hè, getver: dit is dus écht de meest vieze plek in de badkamer

Denk je aan de meest vieze plek in de badkamer, dan schiet waarschijnlijk direct het toilet je te binnen. Maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er één ding in de ruimte is dat de kroon spant wat betreft ziektekiemen, en da’s waarschijnlijk het laatste wat je verwacht.

Het staat in de badkamer, je maakt het waarschijnlijk niet al te vaak schoon maar gebruikt het tóch iedere dag. Rara, wat is het? De… tandenborstelhouder.

Ontlasting

Een onderzoeksteam van NSF International – een wereldwijde organisatie voor volksgezondheid en veiligheid – heeft dertig oppervlakken in huis getest op gisten, schimmels en bacteriën. Onder deze plekken bevonden zich er zes in de badkamer. Wat bleek? ‘Slechts’ 27 procent van de onderzochte toiletbrillen bevatte schimmels en gisten, tegenover 64 procent (!) van de tandenborstelhouders. Om er nog een schepje bovenop te doen: op 27 procent van die bekers werden coliforne bacteriën gevonden. We horen je denken, coli… wat? Deze kunnen wijzen op fecaal-orale besmetting. Lees: een besmetting door inname van ontlasting via de mond. Daarbovenop bevatte 14 procent van de tandenborstelhouders stafylokokken, een soort huidbacteriën.

Logische verklaring

Het klinkt misschien gek dat dit de meest vieze plek in de badkamer is, maar volgens deskundigen valt het logisch te verklaren. “Je tandenborstelhouder heeft alles waar bacteriën van houden”, aldus Lisa Yakas, microbiologe bij NSF International tegenover TIME. “Het is er donker, vochtig en hij wordt meestal niet zo vaak schoongemaakt als dat zou moeten.”

Geen paniek

Hoewel je misschien geneigd bent om de houder meteen te vervangen of op z’n minst schoon te maken, is er volgens experts geen directe reden tot paniek. “Testen op coliforme bacteriën detecteren fecale besmetting, maar dat wil niet per se zeggen dat de bacteriën je ziek maken”, stelt Sean Gibbons, assistent-professor aan het Institute for Systems Biology. Amesh Adalja, arts voor infectieziekten bij het John Hopkins Center for Health Security vult aan: “De meeste bacteriën zijn onschadelijk en verschillen niet zo veel van de andere bacteriën in huis, of de bacteriën die op de huid achterblijven.”

Lees ook
Zo maak je badkamertegels schoon

Plek nummer 2

De plek die op de tweede plaats staat, zal je waarschijnlijk ook verbazen. Na de tandenborstelhouder is de kraan het meest vieze object in de badkamer. Zo zaten er op 27 procent van de onderzochte kranen gist en schimmel, en bevatte 9 procent coliforme bacteriën. Op een kleiner deel, zo’n 5 procent, werden ook stafylokokken gevonden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock