Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Na de eikenprocessierups en vliegende mieren: maak je borst maar nat voor de mediterrane draaigatjes

Na de eikenprocessierups en vliegende mieren: maak je borst maar nat voor de mediterrane draaigatjes

Na de eikenprocessierups en vliegende mieren: maak je borst maar nat voor de mediterrane draaigatjes

De eikenproccesierups is nog volop brandharen aan het ontwikkelen, vanaf juni tot en met september komen ook de vliegende mieren weer  (letterlijk) om je hoofd heen vliegen en nu komen de mediterrane draaigatjes om de hoek kijken. Deze nieuwe insectenplaag wil je écht niet in je tuin hebben, aangezien ze in gigantische koloniën leven, gemakkelijk je huis binnen kunnen komen én je planten kaal eten. Zucht…

Mediterrane draaigatjes

Waar komen deze mediterrane draaigatjes opeens vandaan? In 2013 werd deze insectensoort voor het eerst gevonden in Nederland.  Het beestje is een mierensoort en ziet er dan ook bijna hetzelfde uit als een gewone mier. Het mediterrane draaigatje is alleen iets kleiner. Ook groeien hun koloniën veel sneller dan bij gewonen miersoorten omdat de koninginnenmieren elkaar wel toleren. Er is dus geen concurentie waardoor een kolonie wel duizenden (!) mieren kan bevatten.

Meegenomen uit Zuid-Europa

Zoals de naam van het beestje al zegt: ze komen uit het warme Zuid-Europa. Hoe de lastpakken hierheen zijn gekomen? Omdat we massaal Mediterrane bloemen en planten in onze Hollandse tuinen wilde hebben staan. De kleine insecten werden op het groen gemakkelijk naar Nederland vervoert en eenmaal in het tuincentrum aangekomen verspreiden ze zich op alle plantjes. Check je bloemen en bomen dus goed voordat je het in je tuin plant.

Bijten

Niet alleen heb je enorm veel overlast van een kolonie in je tuin, de draaigatjes kunnen ook je huis binnendringen. Daarnaast bijten ze ook nog flink. De bijzondere naam ‘draaigatje’ heeft een natuurlijk reden. Want na het bijten keert de mier haar achterste naar de wond om er direct een irriterend stofje in te spuiten. Daarmee verdedigt ze zichzelf tegen vijanden, maar ook jij bent dus de klos. Tot nu toe is nog niet bekend of de mieren ook ziektes kunnen verspreiden.

Onder de tegels

Waar kun je de draaigatjes vinden? Net als gewone mieren zitten ook de mediterrane varianten het liefst onder de tegels aangezien het daar lekker warm kan worden als de zon er vol op schijnt. Ze graven zich onder de stoep waardoor tegels uiteindelijk kunnen verzakken. En ze vervoeren ook nog eens bladluizen die weer voor een plakkerige honingdauw op je tuinmeubilair zorgen. Een echte insectenplaag dus.

Lees ook
Vliegende mieren? Hier komen ze vandaan en dít doe je ertegen

Snel bestrijden

Aangezien de mediterrane draaigatjes zich elkaar jaar vermenigvuldigen en verspreiden, is het soort steeds moeilijker te bestrijden. Zie je in je tuin een mierennest, onderneem dan gelijk actie. Sinds 2 maart van dit jaar mogen draaigatjes officieel bestreden worden. Dat wordt gedaan met een lokaasgel. Ondanks dat het gif goed werkt, zijn er meerdere behandelingen nodig. Er bijtijds bijzijn is dus echt heel belangrijk, als als je deze zomer wilt genieten van een tuin zonder duizenden mieren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Gettyimages