Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Medewerkers spoedeisende hulp voelen zich emotioneel uitgeput

Medewerkers spoedeisende hulp voelen zich emotioneel uitgeput

Medewerkers spoedeisende hulp voelen zich emotioneel uitgeput

Artsen en verpleegkundigen op de afdeling spoedeisende hulp zijn overbelast. Vier op de tien personeelsleden op verschillende spoedafdelingen van het ziekenhuis betitelen zichzelf zelfs als ‘emotioneel uitgeput’. En bijna de helft van de artsen en verpleegkundigen zijn geneigd om patiënten op een cynische manier te omschrijven. Dat meldt Trouw.

Lees ook: Michelle (23) verloor haar arm tijdens een busongeluk in India

Deze cijfers liggen veel hoger dan de cijfers van de hele Nederlandse beroepsbevolking, waarvan een kwart zich emotioneel uitgeput en cynisch voelt. Agressie van patiënten en hun begeleider blijkt een grote stressfactor te zijn volgens het onderzoek van de Universiteit Leiden.

Intimidatie
Er deden 600 medewerkers van 19 spoedposten mee aan het onderzoek. Bijna drie op de vier ondervraagden zegt minstens eens in de maand verbaal te worden geïntimideerd. Ook heeft bijna een op de vijf medewerkers maandelijks te maken met lichamelijke bedreigingen. Daarnaast is volgens de werknemers de werkdruk veel te hoog.

Drukte
Ziekenhuizen klagen dan ook steeds vaker over de toenemende drukte op de spoedpost. Er komen meer patiënten, vaak hebben ze meerder aandoeningen en ouderen horen eigenlijk niet thuis op de spoedpost.

Tevreden
De verpleegkundige en artsen zijn in de meerderheid wel tevreden over het sociale klimaat, de interne communicatie en de ruimte om opleidingen te volgen.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron: Trouw | Beeld: iStock